2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az erdő lakóitól a tájképekig

2022. június 22. szerda, 20:41
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Aki a nyár folyamán néhány percre kiszakadna a belváros zajából, ám nincs ideje túl messzire menni, látogasson el a Városi Hangverseny-és Kiállítóterembe. Augusztus 19-ig várja az érdeklődőket a Csodálatos természet című fotókiállítás.

Természetfotók a hangversenyteremben

Adorján Péter és Simon Attila fotográfusok közös tárlata egyszerre kalauzolja el a nézőt különleges tájakra és a zalai erdők mélyére. A galéria egyik felében az Őrségben élő Simon Attila fotói láthatók. Képein nemcsak egy-egy ország (Írország, Skócia, Izland, USA) természeti kincsei, tájai elevenednek meg, hanem sok esetben az épített örökség is (várak, kastélyok). Mindez az alkotó egyéni látásmódján keresztül tárul elénk. A fotós saját bevallása szerint nem gondolja magát csak és kizárólag természetfotósnak, annál is inkább, mert elsősorban reklám-, tárgy- és műszaki fotózással foglalkozik. Ám a természet és az utazás a szíve csücske. Megbízatásaiból adódóan sokat jár külföldön, mégpedig olyan helyeken, amiket bűn lenne nem megörökíteni. De mivel 2004 óta az Őrségben lakik, örömmel tölti el, hogy ott is alkothat. 

A kiállítótér másik felében a Zala megyében élő Adorján Péter mutatkozik be képeivel. Több mint három évtizede foglalkozik természetfotózással, de tulajdonképpen már gyermekkorában rabul ejtette az erdők, mezők világa, hiszen édesapjával rendszeresen járt gombászi. A fotózás számára egy jó lehetőség az egyedüllétre, az állatok, növények és a változó évszakok megfigyelésére. Fotóin madarak, rovarok, lepkék éppúgy elénk kerülnek (mégpedig egészen közelről láthatjuk őket), mint az erdő nagyobb állatai; legyen szó vaddisznókról, vagy szarvasokról. Az alkotó aktív természetvédő is, jelenleg a keszthelyi Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület alelnöke. Sőt, faunisztikai és botanikai kutatásokban is részt vesz a Kesztelyi-hegységben. A fiatalabb korosztályokkal pedig fotóin keresztül próbálja megszerettetni a természet szépségeit.

A két fotográfus munkássága révén bepillantást nyerhetünk a minket körülvevő szűkebb és tágabb világ szépségeibe. Illetve a folyton változó, ám sokszor mégis nyugalmat sugárzó, állandóságot jelentő természet csodáiba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK