2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szennyvízberuházással a tisztább környezetért

2021. július 12. hétfő, 17:42
Szerző és fotó: Antal Lívia
Gellénházán 2022 novemberére valósul meg a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója. A zalai falu részese a Vas megyei településeket is érintő Nyugat- és dél-dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés elnevezésű projektnek, melynek nyitókonferenciáját a helyi művelődési házban tartották július 8-án.

Csécs István, Lickóvadamos polgármestere, Vigh László, Farkas Imre Józsefné, Horváth Szabolcs és Sziládi Péter

Farkas Imre Józsefné polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, más településekhez képest Gellénháza egyedi helyzetben van, hiszen az olajipar jóvoltából már az 1950-es években kiépült a szennyvízrendszer. Igaz akkor csak a lakótelepi részen, biztosítva a korszerű infrastruktúrát az olajkitermelésben dolgozók számára. A településen, később, az 1990-es években vált teljessé a szennyvízhálózat, amely beruházást az önkormányzat hajtotta végre. A mostani projekt egy újabb előrelépés, mert lehetővé teszi a szennyvíztelep rekonstrukcióját, ami az első közműhálózattal együtt szintén az 1950-es években létesült. A polgármester kiemelte, a fejlesztés előnyt jelent majd Lickóvadamos és Petrikeresztúr számára. Ha náluk is kiépül a szennyvízhálózat, akkor már a megújított gellénházi szennyvíztisztító telepre köthetnek rá. Reméli, hogy ez megtörténhet, és így hozzájárulhatnak az ott élők életminőségének javulásához is.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy az 1950-es években még vezetékes ivóvíz, de szennyvízcsatorna sem volt a falvakban. Gellénháza az olajipar révén szerencsés helyzetben volt e tekintetben. Még jelenleg is vannak falvak, ahol nincs szennyvízcsatorna, ezért fontos feladat, hogy mindenhol kiépüljön. Hangsúlyozta: a környezet védelme azonban nemcsak a korszerű szennyvízkezelést követeli meg, az ivóvízzel is takarékosabban kell bánunk.

A fotó illusztráció

A folytatásban Horváth Szabolcs, a kivitelezést végző Szabadics Zrt. főmérnöke valamint Sziládi Péter, az üzemeltető, a Zalavíz Zrt. projektmérnöke ismertette a beruházást. A mára eléggé elavult telep Gellénháza mellett Ormándlak és Nagylengyel szennyvizét is fogadja. A két milliárd forintos összköltségű uniós projektben a gellénházi szennyvíztisztító telep kapacitásbővítő fejlesztése 420 millió forintba kerül. Ebből két új, kör alakú biológiai tisztító medencét és egy új recirkulációs gépházat építenek. A meglévő gépházakat, műtárgyakat és berendezéseket pedig felújítják. Az üzembiztonságot is jelentő rekonstrukcióval közel 300 köbméterre emelkedik a szennyvíztelep napi kapacitása, így Petrikeresztúr és Lickóvadamos is rácsatlakozhat majd a rendszerre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK