2023.04.02., vasárnap - ÁronZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bicikliút épül a Zrínyi utcában

2021. március 31. szerda, 18:36
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Kovács Károly Városépítő Program keretében közel négy kilométer hosszú új kerékpárút építése kezdődött meg Zalaegerszegen a Zrínyi utcában, amely a szabadidős tevékenység mellett a napi munkába járást is segíti majd.

Tovább bővül a zalaegerszegi kerékpárút-hálózat

Bali Zoltán, Galbavy Zoltán, Gecse Péter, Balaicz Zoltán és Vigh László

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy a város klímavédelmi stratégiájának kiemelt része a kerékpárút-hálózat jelentős bővítése. Ezt indokolja a közutak leterheltsége is, miután 1998 és 2020 között 16 ezerről 35 ezerre nőtt a gépjárművek száma. Mindemellett egyre növekedik azon polgárok száma is, akik biciklivel járnak munkába. Akár hivatásforgalmi, akár turisztikai célból ül valaki kerékpárra, számukra a biztonságos közlekedés feltételeit éppen a kerékpárutak bővítése jelenti. Ezt a szándékot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program is tartalmazza, azzal a célkitűzéssel, hogy 2024-re, a ciklus végére 25 kilométer új kerékpárút létesüljön. Ennek részeként épült meg 2019-ben a Platán sortól a Gébárti-tó alatt Andráshidáig vezető 6,5 kilométeres szakasz 406 millió forintból. A Kovács Károly Városépítő Programban megvalósuló jelenlegi fejlesztés a Zrínyi utcát érinti, ahol majdnem a vasútállomástól egészen Bocfölde közigazgatási határáig épül meg egy 3,8 kilométeres szakasz 257 millió forintos ráfordítással. Jelentősége, hogy a Flex és az ADA telephelyeinek kerékpáros elérését is lehetővé teszi a dolgozók számára.

A polgármester jelezte, hogy várhatón idén megkezdődhet egy 2,8 kilométeres szakasz építése, ami a Mindszenty tértől, a Kazinczy téren át egészen a Platán sorig vezet. A másik a zalaszentiváni kikötés 4,5 kilométer hosszban. A négy fejlesztés során összesen 17,6 kilométer új bicikliút épül meg. A teskándi, a csácsbozsoki és a botfai kikötés is szerepel a tervek között.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fontosnak nevezte, hogy minél több kerékpárút épüljön a városban. Mint mondta, a megye és a város vezetőivel augusztus 21-ére tervezett bejárása során a folyamatban lévő beruházások megtekintése mellett szemügyre veszik azt is, mennyire kerékpározható a zalai megyeszékhely. Idén harmadik alkalommal hívja majd augusztus végén a lakosságot a járműipari tesztpálya kerékpáros megtekintésére. Választó kerületébe Zalaegerszeg mellett még két város, Zalalövő és Lenti is beletartozik, melynek kapcsán távlati célként fogalmazódott meg a három város kerékpárúttal való összekötése.

Bali Zoltán alpolgármester, a Kovács Károly Városépítő Program koordinátora arról beszélt, hogy a környező településekről is érkező autók miatt a város 1970-80-as években épült úthálózata nehezen viseli el a nagy forgalmat, még akkor is, ha ebbe már az elkerülő utak is besegítenek. Alternatív közlekedési útvonalakat éppen ezért kell kijelölni, amit alátámaszt egy közelmúltbeli reprezentatív felmérés, amely szerint a megyeszékhelyeken egyre növekszik a kerékpározók száma. Főképp a fiatalok választják a munkába járás eszközeként, ami fontos célja a Zrínyi utcai kerékpárút-építésnek is. Ahogy a korábbi új nyomvonalak, úgy ez is, süllyesztett szegéllyel, felfestéssel, átvezetésekkel, kitáblázásokkal, a KRESZ szabályai szerinti alá- és fölérendeltség jelölésével épül meg.

Gecse Péter alpolgármester, a déli városrész önkormányzati képviselője azt emelte ki, hogy a Zrínyi utcai fejlesztéssel Zalabesenyő is bekapcsolódhat a kerékpáros úthálózatba. A déli kerékpáros nyomvonal kiépítésével a környéken működő számos cég megközelítése is jelentősen javul majd. A botfai városrész bekötését is éppen ez okból várják. A nyomvonal tervezését meg fogja könnyíteni, hogy a korábban kiépített körforgalom alkalmas a kerékpáros átvezetésre, vélekedett. Elmondta továbbá, hogy a páterdombi Posta és a Hegyi út kereszteződésében gyalogos átvezetést építenek ki idén. Ahogy elkészülnek a Zalabesenyőt, az Aranyoslapi forrást és az Alsóerdőt összekötő út építésének, rekonstrukciójának műszaki tervei, a lakosság véleményét is. Ez a fejlesztés a Kovács Károly Városépítő Programban valósul meg.

Galbavy Zoltán, a Zrínyi utcai kerékpárút-építés által szintén érintett városrész önkormányzati képviselője a városépítő program körzetére vonatkozó fejlesztéseit ismertette. Felújítják a Kikelet utcát, amit új úttal kötnek össze a Zrínyi utcával. A Sas utcában járdát építenek. A kórház körüli parkolási gondok további enyhítése érdekében a Tomori Pál és a Szent László utca találkozásánál 34 új térköves parkolót létesítenek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK