2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Biokert a városban

2020. május 17. vasárnap, 19:11
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Nagyszülőktől kapott példa, sok kísérletezgetés, tanulás és még több szeretet az élőlények, növények iránt. Ez az út vezetett egy csodás biokerthez, itt a városon belül. Szabóné Lajtai Gyöngyi élettől duzzadó, marasztaló hangulatú kertjében jártunk.

A növények vigyáznak egymásra

Írni is nehéz, olyan gyorsan sorolja, mi minden van nála. S bár a kertészkedés tőlem sem idegen foglalatosság, kapkodom a fejem, a sok ismeretlen növény kapcsán. Boldogasszony tenyere, arany cseresznye, paradicsomfa, alpesi eper, kúszó zeller, szibériai mézbogyó, különböző törpefák. 

- Gyűjtöd a különleges növényeket? 

- Nem gyűjtöm, csak amit hasznosnak találok, azt elültetem. Monokultúrát nem találsz, minden ágyásban legalább ötféle növény van. Örülök a magától kelt és az áttelelt zöldségeknek, és csak ha nagyon-nagyon muszáj, akkor húzok ki valamit. Úgy vélem mindennek helye van, szimbiózisban élnek a növények. Nekem ugyanolyan szép a piros virágú eper, vagy a borágó, mint a muskátli. Azért liliomot ültettem a kút mellé és kéknefelejcs díszlik az eperágyásban.

- Mennyire tervezed meg a veteményezést?

- Leülök a kissámlira a kert szélén és elképzelem, hogyan legyen. A magyar ember nagyon kreatív, használni kellene ezt a képességet – mondja, miközben az általa épített ötletes támaszfalat mutatja, vagy hogy a kertben ragadt betontömböt hogyan tette dekoratívvá a kövirózsák kuckójaként. – Persze meg kell figyelni a talajt, ha szükséges „beavató”, azaz talajjavító növényekkel kezdeni. Ismerni kell a fényviszonyokat, a mikroklímát. 

- A növénytársításokat sem tervezed?

- Erről nagyon sokféle táblázat van ma forgalomban. Inkább a saját tapasztalataimra és megérzéseimre építek ebben is. Már sok éve kertészkedem, és a hibázásaim mellett sok mindenre rájöttem. Ha az ember nem tévézik, van ideje. Óriási kincs a józan paraszti ész, melyet még a gazdálkodó nagyszüleimnél láttam. Szívesen hallgatom Rózsa Péter biogazda (Rózsa Sándor leszármazottja), a Gyulai Iván Ökológiai Intézet igazgatója előadásait is, főleg télen, ami a felékészülés ideje. A természet pedig bölcsen teszi a dolgát, a növények védik egymást. Csak hagyni kell.

- Az ágyások különböző alakja dekoratív célt szolgál?

- Praktikum. Ugyanis az öntöző vizet úgy tudom legkönnyebben megközelíteni, ha sugárirányban vezetnek hozzá az utak. Egyébként is egyszerű megoldásokra törekszem. Leginkább ásóvillát használok, kapálni nem szoktam A burgonya szalma alá van vetve, kapálni, tölteni nem kell, csak fölemelni a szalmát és kiszedni a bőséges termést. Mellé borsót vetettem, az összegyűjtött nitrogén jól jön az egyensúly megőrzéséhez. Szép nagy növényeim vannak, ami csodaszámba megy május első felében (hatalmas káposzták, tökfélék, nagyra nőtt, virágzó krumpli, óriás saláta, méteres kukorica, szabadföldben már termő uborka). 

- A talajra szórt barna réteg micsoda?

- Kókuszrost. Nagyon jól lazítja az agyagosabb talajt, bár tápértéke nincs. Tyúktrágya granulátumot is használok, ami nemcsak gazdagítja a talajt, de szagtalan is. Szintén nem várom meg az általam készített csalánlének a szagosodását, már előtte kiöntözöm növényvédőnek, talajjavítónak. A talajt javítja a mulcsozás, a zöldtrágya, a komposzt, minden szerves anyag.

- Hogyan védekezel a kártevők ellen?

- Csalánlé, élesztős-cukros permetszer, fahamu. Ha nagyon nagy a baj, akkor öko gombakészítményt használok. A tetvek ellen a fákon kétoldalú ragasztószalag van. A hangyák gondozzák és szállítják a tetveket, és ott beragadnak. Madárbarát a kertem, ők is segítenek, ahogy néhány kifejezetten védő növény, mint a mustár, a kapor és még sok más. 

- Akkor tehát nem akadály a városi lét a biokertészkedéshez?

- Mindenkit arra bíztatok, hogy bátran kezdjen neki. Akármilyen kicsiben is, magaságyásban, balkonládában. Ajándék ládákat állítottam össze az idős családtagoknak koktél paradicsom, paprika és fűszernövény palántákból. Ilyet bárki tarthat erkélyen. Nem lesz befőzéshez elegendő a termés, de a friss, illatos, napsütötte paradicsomnak páratlan az íze, mint ahogy a frissen szedett fűszereké is. Remek módszerek vannak a magas ágyások beültetéséhez, és a pár négyzetméteres, aprócska területek kihasználására. Szerencsére a fiataloknál is egyre több jó példát lehet erre látni. Októberben a névnapomon megajándékoztam a barátaimat, munkatársaimat különleges liliomokkal, amik még ebben a hónapban virágozni fognak. Évelő növény, kizárólag a fűnyíró árthat neki. Gyönyörködtettnek a növények. Fólia alagút alatt a mostohább az időjárást is átvészelik. A kertben mindig történik valami. Láttam, ahogy a földigiliszta a föld alá húzza az ott hagyott saláta levelet, vagy gilisztára vadászó rigót. Remélem, hogy hamarosan lakói lesznek az új madárodúknak. Télen a madáretetők dobják fel a szürke napokat. Nekem ez a National Geographic. Jó kisugárzása van a kertnek, amitől jól érzem magam és a kamrába is jut a nyárból. Az élet vesz körül.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK