2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Együtt a környezettudatosságért

2020. február 21. péntek, 18:08
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Zalaegerszeg környezettudatos nevelésében egy civil ág is kezdi kivenni részét. Király Virginia környezetmérnök, próbálja megnyerni minden korosztályból a fogékony embereket a nemes ügynek. Minderről egy előadás keretében számolt be a Keresztury VMK-ban.

 Az előadót gyerekkorától egy tudatos környezetvédő család vette körül, ahol szempont volt az energiatakarékosság és a környezettudatosság. Ennek szellemében, apai javaslatra választott hivatást. Mérnöktanári diplomával gondolta, hogy kiterjeszti a lakosság felé is a környezettudatos életre való nevelést.

Civil összefogás, megvalósuló ötletek

- A családban mindenféle allergiás betegség lépett fel az adalékanyagokat tartalmazó ételek, a tisztítószerek, a kőolajszármazékokat és egyéb káros anyagokat tartalmazó kozmetikumok hatására. Elkezdtünk ügyelni ezekre, 2014-ben változtattunk az életszemléletünkön. Majd „hulladékvadászok” lettünk. Nemcsak szelektíven gyűjtjük a szemetet és átgondoljuk a vásárlási szokásokat, hanem illegális lerakók felderítésében veszünk részt. Az ilyen bejelentéseket már okostelefon alkalmazások is segítik, ahogy számos más környezetvédelmet segítő applikáció is elérhető, ezek listáját is szívesen továbbadom – ismertette küldetése első lépéseit Király Virginia.

– Vidékről kerültem Zalaegerszegre és szembesülnöm kellett azzal, hogy sok minden nem működik a városban, ami falun igen. Ezen segítendő létrehoztam a közösségi oldalon egy környezettudatos csoportot (Környezeti nevelés Zalaegerszeg). Itt nemcsak ötletelünk, hanem meg is valósítunk. Például a tagok aktívan vesznek részt szemétszedéssel egybekötött túrákon, sportprogramokon (plogging). Nem híreket osztunk meg, hanem inkább a megvalósításra törekszünk, amelyek például. a tudatos, illetve környezetkímélő vásárlást segítik (vegyszermentes, helyi, őshonos, csomagolás nélküli, kézműves vagy éppen mosható pelenka, adomány használt dolgok). Zalaegerszegen 58 ezer ember él. El kellene gondolkodni, hogy mit tehetünk együtt a környezetért. Kis segítség is sokat számít.

A közösségi élet felélesztése minden korosztály esetében fontos lenne. Szeretném a tenni akarókat összefogni, az ökopszichológiát a gyakorlatban megvalósítani. Igyekszem környékbeli jó példákat hozni. De számos akciót kezdeményeztem már, és fogok is. Így például „Ne dobd a kukába, újra hasznosítjuk” gumimatrac gyűjtés és újrahasznosítás, karácsonyfadísz csere-bere akció, „Zöldítsük be Zalaegerszeg erkélyeit” szépségverseny, „Nem kérünk szórólapot” humoros matricatervező verseny, energiaközösség létrehozása, országos versenyen részvétel – mondta többek között a környezetmérnök.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK