2022.08.17., szerda - JácintZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Töltőállomás elektromos autóknak

2017. március 03. péntek, 19:22
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Elektromos autók számára létesítettek villám töltőállomást Zalaegerszegen, a Dísz téren, melyhez az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztérium programját vette igénybe.

A 21. századra ablakot nyitó városban ez nem is lehet véletlen, fogalmazott az átadáson Balaicz Zoltán polgármester. Kitért arra, hogy az elektromos töltőállomás létesítése szervesen illeszkedik a város több évvel ezelőtt elindított öko programjához. Szólt arról, hogy a továbbiakban újabb töltőállomásokat helyeznek el a városban ezt az igényt kiszolgálva. A Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Magyar Villamos Művek közötti szerződésnek köszönhetően a Kis utcában ingyenes gyors töltőt is létesítenek hamarosan.

A város pályázott a Jedlik Ányos Programra is, így várhatóan a Zala-parkban, stadion, a Városi Hangverseny és Kiállítóterem, valamint az Ifjúsági és Sportcentrum mellett is lesz egy-egy elektromos töltőállomás. A polgármester kiemelte, hogy az alternatív hajtóanyagok alkalmazása környezetvédelmi és energiahatékonysági célokat is szolgál. Jövőbe mutató az is, hogy a negyven milliárd forintos beruházással létesülő járműipari tesztpályán az autonóm járművek mellett elektromos meghajtású autókat is tesztelnek majd. A járműipari tesztpálya alapkövét május 19-én rakják le.

Törekvés Magyarországon, hogy az elektromobilitás minél szélesebb körben elérhető legyen, hangsúlyozta Dékány Donát, a fejlesztéssel megbízott cég, az evopro Bus Kft. ügyvezető igazgatója. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az elektromos közösségi közlekedés mellett az elektromos személyautók használata is elterjedjen hazánkban. Az utóbbihoz az szükséges, hogy országos szinten jól kiépült töltőhálózati infrastruktúra álljon rendelkezésre.

Pete Zsolt elektromos meghajtású gépjárművével mutatta be a töltés folyamatát. Érdeklődésünkre elmondta, technikai újdonsága és vezetési komfortja miatt vásárolt villanyautót. A 30 kWh-os akkumulátorral egy teljes töltést követően körülbelül 200 kilométert lehet megtenni. Ez nem kényelmetlen, hanem az utazás megtervezésére serkent, fűzte hozzá.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK