2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkezdődött a békamentés

2017. március 02. csütörtök, 17:22
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Terelőfólia kihelyezésével február utolsó napján elkezdődött az idei békamentés az Alsóerdőn. A hirtelen jött meleg miatt gyorsan kellet intézkedni az önkénteseknek, akik kíváncsian várják, mekkora az idei békaállomány a tavalyi alacsonyabb populációt követően.

    - A vonulás első jelei mutatkoztak, Gellénháza és Zalaegerszeg közötti útszakaszon már jeleztek elütött békát, ezért nem várjuk meg a további baleseteket, hanem a tervezettnél korábban nekiláttunk kihelyezni a terelőfóliát – nyilatkozta dr Illyés Zoltán, az önkéntesekből álló akciócsoport vezetője. Immár 8. éve segítik a kétéltűek vonulását az Alsóerdőből az Aranyoslapi forráshoz. – 90 százalékban barnavarangyok vonulása várható, illetve erdei és kerti béka is előfordulhat. Ezzel kapcsolatban tájékoztató táblát is kihelyezünk, hogy akik segítik a békák áthordását az út másik felére, tudják, hogy pontosan milyen állatot mentettek. Fontos lenne, hogy ezt a megadott elérhetőségen jelezzék is nekünk (botfaihaz@gmail.com). Ugyanezen a címen várjuk azok jelentkezését, akik szeretnék segíteni a békamentő akciót. Tavaly mélyponton volt az önkéntesség, ezért öröm, hogy az idén, több „zöld civil szervezet” munkájának összehangolásával folyik a mentőmunka, melyet eredetileg a Domberdő Természetvédelmi Egyesület tagsága kezdeményezett.

- A tavalyi mentés milyen statisztikával szolgált?

- Legkevesebb volt a mentett békák száma, közel 1600 egyed, míg volt már olyan év, hogy 3-4000 volt ez az adat. Valójában mivel a békák 3-4 évesen ivarérettek, ilyen időciklusokban köszönhet vissza nagyobb jellegű változás. Azt pedig csak reméljük, hogy a tavalyinál nem lesz kevesebb a béka az idén.

- Milyen gyakorisággal lesznek önkéntesek a helyszínen?

- A vonulás megindulásakor reggel és este. Illetve a csúcsnapokon, két-három óránként és még éjszaka is, mivel van az érintet részen egy földút és egy betonozott út, mely elé nem lehet terelőfóliát helyezni, és itt fokozottan kell majd figyelni a gyűjtésre.

- Az eszköz állomány megfelelő – e?

- Néhány éve kaptunk a Zalaerdő Zrt.-től szerszámokat, amelyek nagyon jó minőségűek. A karók az idén még kitartanak, de jövőre újítani kell. Illetve egy budapesti cégtől újrahasznosítással készült fóliát kaptunk felajánlásban.

- Az önkormányzat támogatja – e az akciót?

- Megkerestük az illetékeseket és szóba került, hogy esetleges útfelújításkor békaalagutat is terveznek ide. Ez egy útba süllyesztett, rácsos tetejű átjárót jelent. A technológiája már rendelkezésre áll.

- Mi lesz a többi tó melletti békával?

- Országosan a Varangy Akciócsoport Egyesület koordinálja a mentést. Az a legjobb, ha a helybeli emberek szervezik ezt meg a a saját környékükön. Mi a szaktudást és a tapasztalatokat tudjuk megosztani velük.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK