2023.12.05., kedd - VilmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Faültető egyesület alakul

2018. október 05. péntek, 11:08
Szerző: Bánfi Kati
Sok tennivaló van manapság a környezet védelméért. Legalábbis sokan gondolják, mondogatják ezt. Most azonban eljött az alkalom a konkrét tettekhez is. Faültető egyesület szerveződik Zalaegerszegen, ahová várják minél nagyobb számban a csatlakozni kívánókat.

- Hiába tanuljuk meg az iskolában, hogy levegő nélkül néhány percet, édesvíz nélkül néhány napot, élelem nélkül néhány hetet élhetünk, mindezzel nem törődünk, pusztítjuk, szennyezzük az életterünket, sokat veszünk el és keveset adunk vissza. Sokat gondolkodtam azon, hogy én, a „kisember” mit tehetnék ez ellen, azonkívül, hogy szelektíven gyűjtöm a szemetet, újra hasznosítom a nylon zacskókat, leállítom az autót a piros lámpánál, sőt inkább kerékpárral járok. A füvet csak akkor nyírom, ha már nagyon muszáj, környezetbarát tisztító-, mosó-és tisztálkodási szereket használok otthon, takarékosan bánok a vízzel, bio élelmiszereket fogyasztok. És rájöttem, hogy a felsorolt passzív segítség mellett aktívabban is lehet tenni, például faültetéssel – mondja Csapó Mária, aki már évek óta működteti a Viruló Kert Baráti Egyesületet, mely főleg a biogazdálkodást tűzte zászlajára.

Csapó Mária (Forrás: Facebook)

Ezt a csoportot szeretné átalakítani az új cél érdekében, mégpedig Viruló Föld Baráti Egyesületté. A tagtoborzás már elkezdődött, s hamarosan az első gyűlés ideje is eljön.

- Tudom, hogy a feladat nem kicsi és sok ember együttműködése kell hozzá. De a világban már nagyon sok faültető csoport és egyéni akció is van. Mi nemcsak egy alkalommal szeretnénk fát ültetni, hanem egy mozgalmat kezdeni lelkes emberek részvételével. Az első lépések között van, hogy újrahasznosított anyagokból varrunk táskákat, bevásároló táskákat és a befolyt összeget a nevezett célra ajánljuk fel. Ehhez szükséges ruhaanyagot már sokan ajánlottak fel, önkéntes varrónőket is keresünk a feladathoz. Akár karácsonyi ajándékok között is lehetnek ezek a táskák, hiszen azt tapasztalom, hogy a jó ügyért az emberek szívesen adakoznak.

Illusztráció

S hogy miért kell pénz? Mert nemcsak adományfákat ültetnek, hanem esetenként meg is vásárolják az elültetésre szánt csemetéket.

- Szeretnénk egy adatbázist is kialakítani, hogy hol van beültethető terület, ott milyen és mennyi fára van szükség. Ennek felméréséhez agilis emberekre lenne szükség. Valamint itt rögzítenénk a felajánlásokból származó fákat, a szervezésre és kétkezi munkára jelentkezőket. Felkeresünk faültetéssel foglalkozó alapítványokat, civil szervezeteket, nyugdíjas klubokat, iskolákat. Természetesen szükségünk van szakemberre, erdészre, gyümölcsészre is – folytatta a szervező.

Illusztráció

Hozzátette: logójuk már van, és hamarosan elkészül a honlapujuk és a közösségi oldaluk, ahol folyamatosak lesznek az információk.

- Minden felajánlásért, minden csatlakozóért hálásak vagyunk és szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna ennek a kezdeményezésnek a híre – fogalmazott Csapó Mária.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK