2021.07.26., hétfő - Anna, AnikóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

2018. október 19. péntek, 17:16
Szerző és fotó: Antal Lívia
A pénzügyi tudatosság mellett a felelősségteljes internet-használatra is nevelik a diákokat a zalaegerszegi Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az intézmény ezért is nyerte el másodikként a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet Zala megyében. Ugyancsak sikeres pályázat eredményeként Fogyasztóbarát település címet vehetett át Zalaegerszeg önkormányzata is.

A többek között kereskedelem, vendéglátás és turizmus terén szakképzést folytató intézmény ebben a tanévben ünnepli fennállásának 65. évfordulóját. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán való sikeres szereplés és a cím elnyerése ezért is külön öröm számukra, ahogy a város elismerése is, emelte ki nyitóbeszédében Kónyáné Tömpe Lívia intézményvezető az átadási ünnepségen. Mint mondta, a fogyasztói tudatosság sokrétű fogalom, melybe a fenntartható fogyasztás, a környezetvédelem, a tudatos és etikus életvitel, a pénzügyi tudatosság, az internet és a közösségi média felelős használata, a fogyasztók védelme egyaránt beletartozik. A Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskolában minderre kiemelt figyelmet fordítanak a szakmai tantárgyi órákon és a tanórán kívüli foglalkozásokon egyaránt. A cél az, hogy ezen ismeretek birtokában minél magasabb szinten szolgálják ki majd a vásárlókat és a vendégeket leendő munkájuk során.

A várost is elismerték Fogyasztóbarát település címmel

Vigh László, Kónyáné Tömpe Lívia, Keszthelyi Nikoletta, Balaicz Zoltán és Szabó Károly

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a környezetvédelem az elektromos autók között vont párhuzamot, kiemelve azt, hogy ezek elterjedésével csökkeni fog a fosszilis üzemanyagok használata. Megemlítette, hogy az épülő járműipari tesztpályán elektromos autókat is tesztelnek majd az önvezető autók mellett. Szólt az M76-os gyorsforgalmi okos út, valamint a városban elsőként kiépülő 5G mobilkommunikációs hálózat jelentőségéről is, amely fejlesztések együttesen jelentik a jövőt a zalai megyeszékhely számára.

Balaicz Zoltán polgármester különleges napnak nevezte a mait, hiszen a város mellett a Báthory-szakközépiskola is díjat vehetett át a fogyasztói tudatosságra nevelés terén elért eredményeiért. Méltatta, hogy az intézmény pedagógusai és diákjai egyaránt sokat tesznek a környezettudatos fogyasztói magatartás elsajátításáért és népszerűsítésért. Ennek a tanórák mellett számos más rendezvényen is helyet adnak a tanév során, amellyel gazdagítják szakképzési tevékenységüket.

A folytatásban minisztériumi elismerő oklevelet adott át az igazgatónak Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Elmondta, hogy a 2016-ban elindított pályázattal az a cél, hogy díjazzák azon oktatási intézményeket, amelyek valamely módon beillesztik a tudatos fogyasztói szemléletre nevelést a tanterve. Ezt a sort most már a zalaegerszegi Báthory is bővíti: 46. iskola az országban, amely elnyerte a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet. A helyettes államtitkár jutalmul meghívta a diákokat a minisztérium vegyipari és műszaki laborjába, ahol a termékek bevizsgálását végzik.

Egy átlagos nap a Földön című előadásukban a báthorys diákok „el is beszélték”, mit gondolnak a környezetvédelemről és a fogyasztói tudatosságról, illetve azt, mit tesznek ennek érdekében. A rendezvényt ez a műsor nyitotta meg, és egy együttműködési megállapodás zárta. A szerződést az iskolát támogató Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. részéről Horváth Márton ügyvezető, valamint Kónyáné Tömpe Lívia igazgató és Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója írt alá.

Aznap a várost is kitüntették Fogyasztóbarát település díjjal, amelyről Balaicz Zoltán polgármestert kérdeztük az iskolai ünnepség végén. Elmondta, ez a kitüntető cím Zalaegerszeg polgárairól szól, illetve arról, hogy a város vezetése és az önkormányzat milyen fejlesztésekkel igyekezett kedvezni lakosainak a 21. század kihívásait is figyelembe véve. Ezek közé sorolta a szelektív hulladékgyűjtés korábbi vezetését, az 1,4 milliárdos beruházással megépült új hulladék-feldolgozó üzemet, a 3,5 milliárd forintos hulladékgazdálkodási projektet, valamint a 4 milliárd forintba kerülő ivóvízhálózat-rekonstrukciót, ami szintén most zajlik. A város a geotermikus energia hasznosításával, valamint a CNG-es buszok üzembeállításával ugyancsak a fenntarthatóság mellét tette le a voksát. Mindemellett nagyon odafigyelnek a közterekre, utcákra, parkokra, amit a 2015-ös Virágos Magyarországért verseny első díja, valamint előkelő helyezések is igazolnak. A kormányhivatallal együttműködve a fogyasztóbarát hozzáállást tartják szem előtt a városi rendezvényeken és fesztiválokon, jegyezte meg végül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK