2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fosszilis energia nélkül

2022. január 26. szerda, 18:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi szennyvíztisztító-telepen az elfolyó szennyvíz hőenergiáját hasznosító hőszivattyús rendszert építettek ki, amivel az irodák és egyéb helyiségek fűtésének egy részét tudják biztosítani. A korszerűsítéssel újabb lépést tettek annak érdekében, hogy néhány éven belül fosszilis energiahordozók nélkül valósuljon meg a telep energiaellátása.

Ezt szolgáló fejlesztések a zalaegerszegi szennyvíztisztító telepen

Vigh László, Balaicz Zoltán, Arnhoffer András és Bali Zoltán

A bruttó 267,5 millió forintos beruházás a Modern Városok Program Kovács Károly Városépítő Programja keretéből finanszírozták. Balaicz Zoltán polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, ez a program nemcsak 91 helyszínen tesz lehetővé utakat, járdákat, parkolókat érintő beavatkozásokat a városban, része volt a szennyvíztisztító telep energetikai korszerűsítése is. A fejlesztést sem az önkormányzat, sem a cég nem tudta volna megvalósítani önerőből, ezért nagy jelentőségű az állami támogatás, emelte ki a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy nyolc esztendeje nem emelkedettek a rezsiárak Magyarországon, és hogy ezt tartani tudják, olyan technológiai újítások is kellenek, mint ami a zalaegerszegi szennyvíztisztító telepen megvalósult. A kormány továbbra is kiáll a rezsicsökkentés mellett. Az elkövetkezőkben a közműrendszerek felújítása mellett célja az is, hogy azokon a kistelepüléseken is kiépüljön szennyvízhálózat, ahol még nincs.

Bali Zoltán alpolgármester úgy vélekedett, hogy Zalaegerszegen megvan az a szakmai tudás és innováció, amellyel országosan is példát tudnak mutatni. Ilyen volt a tíz évvel ezelőtt a szennyvíztisztító telep energiafelhasználásának csökkentésére létesített biogázüzem, amellyel villamos energiát állítanak elő. A biogáz emellett gépjárművek tankolására is használható. A hőszivattyús rendszer kiépítésével pedig újabb lépést tettek a környezettudatosabb és energiahatékonyabb üzemeltetés felé.

Előtérben a hőszivattyús rendszert tartalmazó akna

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, céljuk az, hogy a zalaegerszegi szennyvíztisztító telep az országban elsőként működjön fosszilis energia nélkül 2024-25-re. Ezt szolgálja a mostani beruházás is. A szennyvíz hőenergiáját hasznosító hőszivattyús rendszerrel és hőközponttal annyi földgázt takarítanak meg naponta, amennyit tíz háztartás használ fel ez idő alatt. A most kiépített technológiához egy újabb fejlesztés során napelempark is csatlakoztatható, amely a hőszivattyúkat látja el majd árammal. Megfelelő hőmennyiség esetén a rendszer alkalmas lesz távhő előállítására is, amit az önkormányzati ingatlanok fűtéséhez használhatnak majd fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK