2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Geotermikus fűtési rendszert adtak át

2023. március 26. vasárnap, 10:29
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Március derekán, egy-éves, pozitív tapasztalatú próbaüzem után, ünnepélyes keretek között átadták a Lenti közintézményeiben kialakított, termálvízre alapozott fűtési rendszert, amelyet automatikus diszpécserközponti számítógéppel és távfelügyelettel vezérelt módon sikerült megépíteni.

Tíz intézményt fűtenek vele Lentiben

Az átadás alkalmával elhangzott, hogy Lenti városa hitel felvétele nélkül, ügyesen kiaknázta a lehetőségeit, így iskoláiban, óvodájában, a közművelődés helyszínein, az orvosi rendelőben, az önkormányzati, valamint kormányhivatali épületekben is rendkívül költség-hatékonyan képesek már biztosítani a fűtést és a melegvizet, szinte teljes egészében kiváltva a földgáz felhasználását. A két projekthelyszínt érintő, sajtóbejárással kezdődő rendezvény első részében bemutatták az Átkötő utcában kialakított termelőkutat, amelyikbe közel másfélezer méter mélységből tör fel a majdnem 70 Celsius-fokos forró víz.

Megszemlélték az itt kialakított szivattyúházat, amelyen keresztül, nyomásfokozó szivattyúk közbeiktatásával, több mint három kilométer hosszú, földfelszín alatti, szigetelt távvezetékeken juttatják el a meleg vizet a tíz helyi intézmény kazánházaihoz. A Vörösmarty iskolában bemutatást nyert, hogy a hőfogyasztók miként kapcsolódnak rá a kétcsöves termálvezeték-hálózatra, majd a kazánházakba szerelt hőcserélőkön keresztül történő hőleadás hogyan képes megfelelő hőmérsékletet biztosítani az épület termeiben.  A használat során csökkent hőmérsékletű vizet egy visszatápláló kúton keresztül a földbe vezetik vissza – hangzott el. A mintegy háromezer méter hosszúságú távvezeték nyomvonala: a Vörösmarty utca – Bánffy Miklós utca – Szövetkezeti utca – Kossuth utca – Templom tér – Deák Ferenc utca – Alkotmány utca– Zrínyi utca – Ifjúság útja – Gyöngyvirág utca.

A városi művelődési központban tartott projektzáró rendezvény alkalmával Horváth László polgármester ünnepi beszédében foglalta össze a mintegy egymilliárd forint összértékű nagyberuházás előzményeit és megvalósítási ütemeit. Jelezte, hogy a készre jelzett projekttel immár 7 milliárd forint fölé emelkedett az elmúlt esztendőben megvalósított helyi fejlesztések összértéke. Vetítettképes előadásában utalt rá, hogy 59 évvel ezelőtt termálvizet találtak, majd 1977-ben elindult az egy termálkútra alapozott fürdő építése. Nyolc éve egy lendvai tapasztalatszerző tanulmányút után felvették a kapcsolatot szakavatott hazai szakemberekkel. Majd elkészítették a műszaki koncepcióval kiegészített projekt terveket. Magyarország kormánya 2017. júniusában küldte meg a támogatói értesítést. Elkezdődött az operatív munka, a közbeszerzési eljárás, a vállalkozói szerződések aláírása. A munkaterületet 2020 júniusában adták át a fúrás megkezdésével, majd tavalyelőtt, az év végén már a műszaki átadásnak örülhettek. A helyben elérhető megújuló energiaforrások  köztük a geotermikus energia hosszú távon, több mint 25 éven keresztül is, fenntartható energiaellátást biztosítanak az érintett intézményeknek.

Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke példaértékűnek mondta az egyetlen, a vármegyében megvalósult beruházást, mivel a hazánkban megvalósított 17 között ez bírt a legmagasabb pályázati összeggel. Az összefogáshoz gratulálva, arról is szólt, hogy az ország legjobb kivitelezőjét sikerült megnyerniük a beruházáshoz.

Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának stratégiai elnökhelyettese arról elmélkedett, hogy Magyarország és a Kárpát-medence geológiai és hidrológiai szempontból is geotermikus nagyhatalom, de ezt az adottságot nem használjuk ki kellőképpen. Rámutatott: március elsejével egy rugalmas, kiszámítható, gyorsabb ügyintézési szabályozás lépett érvénybe a geotermikus energia hasznosítására. A megújuló és tiszta források felhasználásának tekintetében jelenleg az ötödik helyen állunk Európában. Az efféle sikeres projektekre a beruházói igények növekedése miatt is szükség van – mondta el.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője szerint a leghidegebb évszakon szerencsésen túljutottunk, de az energiaválság következményei továbbra is keményen éreztetik hatásukat.  Hazánk energiakitettségét jól ismerve, Lentiben már hét évvel ezelőtt hoztak egy előremutató döntést az addigi fűtési rendszer kiváltására. Az egyedülálló fejlesztéshez gratuláló miniszteri biztos megköszönte az összefogásban részt vállalók kimagasló teljesítményét.

Kutnyánszky Zsolt miniszteri biztos Lantos Csaba energiaügyi miniszter nevében üdvözölte a meghívottakat. Szerinte: Magyarország energiafüggetlensége felé Lenti az elsők között, akkor indult el, amikor az energiaveszély-helyzet még nem volt ekkora súlyú probléma. Jelezte: a minisztériumnak hatalmas válság közepette, rövid és hosszú távon kell megteremtenie a biztonságos, megfizethető, a gazdaság stabilitását és fejlődését segítő energiaellátás feltételeit. is. Feladatellátásukkal a munkahelyek megőrzéséhez és a családok megélhetésének biztosításához is hozzá kívánnak járulni. A rezsivédett áram-, gáz- és távhőárak egész évben megmaradnak, az idei esztendő első négy hónapjában nem emelkednek az átlagfogyasztás felett fizetendő gáz- és áramárak. A honi települések részére márciustól szeptember végéig rögzített áron, gyors és közvetlen rezsitámogatást nyújtottak mintegy 77 milliárd forint összértékben. Az energiafüggőség helyzetéből az energiaszuverenitásig kell eljutni – húzta alá.

A közintézményi geotermikus fűtési rendszer átadásán a miniszteri biztos kiemelte, hogy a Lentiben elkészült beruházás, a jövőbe mutató módon, egyszerre szolgálja a helyben élő polgárok érdekeit és a környezet védelmét. A projekt valamennyi környezeti, esélyegyenlőségi jogszabálynak megfelel, és a projekt környezetének ökológiai állapotára, a vizek állapotára és a klímaváltozásra negatív hatással nincs. Az energiaköltségek jelentős csökkenésén kívül a környezet terhelésének mérséklésével javulhat a városban élő lakosság egészsége, életminősége.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK