2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Geotermikus fűtés Lenti közintézményeiben

2020. szeptember 09. szerda, 16:30
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Lenti Város Önkormányzata és a Lenti Városgazdálkodási Kft. a „Geotermikus fűtési rendszer kialakítása a város közintézményeiben” című pályázat nyitóünnepségét tartotta szeptember 9-én, az Átkötő utca 2. szám alatti társasház előtti zöld területen. A jövő tavaszi projektzárásig közel egymilliárd forintot költhetnek el a termálvagyon hasznosítására.

Megfizethető és helyben kitermelhető energiával

A másfél kilométer mélységűre tervezett és 70 C-os vizet termelő kút fúróberendezésének beindításával egybekötött eseményen mondott köszöntőjében Horváth László polgármester kiemelte: a város még 2016-ban pályázott a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás komplex, hitel felvétel nélküli megvalósítására. Négy évvel ezelőtt azután megnyerték a támogatást a geotermikus megújuló energiára alapozott távhőellátás megvalósítására a jelenleg is üzemelő épületek, intézmények, közösségi oktatási célú létesítmények, hivatalok hőellátása érdekében. Tíz közcélú épület számíthat legalább 25 évig fenntartható energiaellátás biztosítására úgy, hogy legalább 60-70 százalékos megtakarítást érnek el a környezetterhelés mérséklésében. Köztük: a rendelőintézet, a városi könyvtár, a művelődési központ, a polgármesteri és a járási hivatal, a gimnázium, a Mesevár Óvoda székhelye és Petőfi úti telephelye. A Vörösmartyról és Aranyról nevet kapott általános iskolák mellett a Lámfalussy szakképző iskola is energiatakarékosan oldhatja meg a fűtését.

A fürdőben a termálkutak által kitermelt víz gyógyvízminősítéssel rendelkezik, ezért e kutak bővítése fűtési célzattal nem volt megvalósítható. Újdonságként létrehoznak egy termelő termálvízkutat az 531/75 helyrajzi számú önkormányzati zöld területen és egy visszasajtoló kutat Városgazdálkodási Kft. telephelyén. Az intézmények kaszkád rendszerrel, közvetlenül egy termálvíz keringetéses távhőrendszeren keresztül működnek majd. Három kilométer hosszban hővezetékcső-rendszer is kiépül a gázfűtés kiváltására.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy látta, hazánk és Lenti városa is jól sáfárkodik az óriási édes -és termálvíz kinccsel. Az országban párját ritkító kezdeményezés ráadásul a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében indult el – mondta.

Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár Lenti gyors pályázati tevékenységét dicsérve arról is szólt, hogy nemzetstratégiai jelentőségű az energiaellátás biztonsága. A jövőben – a Lentihez hasonló- tiszta, okos, nem időjárásfüggő, helyben kitermelhető, más energiaforrásokkal kombinálható és megfizethető energia biztosítása kerül uniós fókuszba. A munkaterületre Ipacs Bence helyi plébános kérte Isten áldását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK