2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ha megtelik, jelzést küld

2019. január 25. péntek, 18:55
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszegen a Köztársaság útja 89. szám, valamint a Gasparich úti 11. szám alá helyeztek ki intelligens hulladékgyűjtő edényeket. A papír-, fém- és műanyaghulladékok elhelyezésére alkalmas tárolók különlegessége, hogy ultrahangos telítettségmérővel vannak felszerelve.

Intelligens hulladékgyűjtő edények a város két pontján

Az Interreg Magyarország–Horvátország határon átnyúló program keretében támogatott EcoSmartCities projektről elsőként Balaicz Zoltán polgármester beszélt. Elmondta, hogy a horvát Ludberggel közös program 66 millió forint költségvetésű, melyből Zalaegerszeg 26,5 millió forintot használhat fel. A zalai megyeszékhelyen ebből két helyszínen helyeztek ki ultrahangos telítettségmérővel ellátott intelligens hulladékgyűjtő edényeket. Ennek előnye, hogy a szenzor folyamatosan küld be jeleket a város hulladékgazdálkodási cégénél lévő központba, így a megtelt edények elszállításának ideje pontosan meghatározható. Hosszabb távú hozadéka az, hogy amikor sokkal több ilyen hulladékgyűjtő edény lesz a városban, olcsóbbá és hatékonyabbá válik a begyűjtés.

A polgármester közölte továbbá, hogy ebből a projektből is finanszírozták a jelenleg tesztüzemelés alatt álló mobiltelefonos applikációt. Márciustól áll éles üzembe ez az alkalmazás, ami az illegális hulladéklerakás bejelentésére ad majd lehetőséget.

Dubravko Bilic, Ludberg polgármestere kiemelte: az ő városuk is okos város, bár jóval kisebb, mint Zalaegerszeg. Több smart city projekteket valósítottak meg, mindemellett odafigyelnek a környezetre, az ökológiai értékeik megőrzésére. A zalai megyeszékhellyel szívesen működnek együtt projektben, amely számukra is intelligens hulladéktárolók beszerzését, valamint mobil applikáció használatát teszi lehetővé. Feladataikhoz tartozik továbbá a Zéró hulladékkoncepció kidolgozása.

A Köztársaság útjai átadáson Bognár Ákos önkormányzati képviselő, valamint Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője is beszélt a projekt jelentőségéről.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK