2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Harmincezer árvácska a belvárosban

2021. április 30. péntek, 20:39
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Kossuth és a Kosztolányi utca, a hozzájuk kapcsolódó terekkel együtt virágpompába borult a Városgazdálkodási Kft. munkatársainak köszönhetően. Kovács Mihály Ákos főkertésztől kértünk egy gyors tájékoztatást erről.

A virágok színárnyalatát befolyásolhatja a talaj minősége is

- Szájtatva nézzük a gyönyörű ágyásokat, melyek színben, elrendezésben, és nem utolsó sorban illatban is elismerésre méltók. Az ön terveit tükrözik ezek?

- Kolléganőmmel közösen tervezzük meg az ágyásokat, az ültetés és rendben tartás pedig 6 további munkatársunknak köszönhető. Évente kétszer történik virágcsere, tavasz végén és szeptemberben. Most a tavaly szeptemberi beültetés látható, 30 ezer árvácska, 12 ezer tulipán és nárcisz virít még néhány hétig. 

- Láthatóan jó érzéke van a színek összehangolásához. Olyan lett minden, ahogy tervezte?

- Fantáziám tényleg van e téren, ami gondot okoz, az inkább a színárnyalatok neve. A virágok színárnyalatát befolyásolhatja a talaj minősége és a csapadék mennyisége. Ezek miatt kisebb eltérések vannak, de összességében megfelel az elképzeléseimnek. Egyébként egész időszakban öntözik a kollégák az ágyásokat, illetve a frissen telepített fákat is. 

- Saját nevelésű növényeket csodálhatunk?

- Nem, már régóta nincs virágtermesztés a Városgazdálkodásnál. Sőt az országban is csak négy-öt kertészet van, ahonnét megbízható minőségű árvácskát lehet beszerezni. Mi Nagykanizsáról és Szombathelyről vásárolunk, illetve a helyi pszchiátriai kertészetből is kapunk egy kis kiegészítést. A tulipánok pedig Hollandiából érkeznek. 

- A lakosság részéről nagyon pozitív a visszhang. Ez a virágpompa része a Virágos Magyarország versenynek? Szakmailag is jó a visszajelzés?

- Tavaly a verseny elmaradt és valószínűleg az idén sem rendezik meg, de egyébként a részét képezné. Érdekes terület ez, mert valójában nem vagyunk egymás konkurenciái, jó ötleteket, jó gyakorlatokat azonban átveszünk és gyorsan is terjednek ezek. Lehet, hogy egy másik városban nekem nem tetszenek a beültetések, de találok egy olyan virágot, ami viszont igen. 

- Mikor cserélődnek a tulipánok?

- A májusi fagyosszentek után érkeznek majd az egynyári növények a rózsák kiegészítéseként. 

- Lesz-e valamilyen megújulás?

- Most nem tervezünk, az idei újdonság, a Dísz-téri vesszőfonásos nyuszi és tojásfészek volt, ezzel akartuk meglepni a lakosságot a kicsit borúsabb időszak után.

- Hagyománnyá is válik majd ez a dísz?

- Meglátjuk, hogyan bírja a tárolást, mennyire szárad össze. Ha megfelelő lesz az állapota, akkor jövőre is kihelyezzük. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK