2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hogy lehet zöldebb a világunk?

2023. május 25. csütörtök, 16:26
Szerző és fotó: Antal Lívia
Még holnap is várja az érdeklődőket a negyedik alkalommal megnyílt GreenTech zöld energia és fenntarthatóság szakkiállítás, konferencia a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A kétnapos rendezvény fókuszában az energiaellátásra, a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra adandó válaszok és megoldások állnak. Ezek hangoztak el az előadásokban, a kiállító cégek ez irányban tett lépéseiket jelenítették meg standjaikon, ahogy a résztvevő középiskolák is.

A negyedik GreenTech kiállításon és konferencián

György László kormánybiztos, Vigh László, Lantos Csaba, Balaicz Zoltán és Nagy Bálint

A rendezvény első napján Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt a kormány Magyarország energiaszuverenitása érdekében hozott intézkedéseiről. Mint mondta, a világban a koronavírus-járvány és a háború miatt átrendeződés történik, amelyben az országnak a nemzeti érdekeknek megfelelően kell megtalálni a helyét. Új jövőképre van szükség az energetika terén. Sürgető feladatuk a hazai energetikai rendszer átfogó megújítása, az energiafüggetlenség megteremtése. Három stratégiai célt tűztek ki eléréséhez, vagyis növelik az alternatív forrásokból származó villamos energia felhasználásának arányát az energiamixben, amelyhez bővítik a termelő- és a tárolókapacitásokat, valamint kiépítik a szükséges hálózati infrastruktúrát. Hazánk villamosenergia-ellátásában továbbra is fontos szerepe van az atomenergiának, ezért folytatják Paks2 fejlesztését.

Nagy Bálint közlekedési államtitkár a tömegközlekedés fejlesztése kapcsán kiemelte, hogy a vasúti és a busz járműpark átlagéletkorának csökkentésével az utazás minőségét kívánják javítani, egyúttal népszerűsíteni a környezetkímélő utazási módokat. Bővítették a kerékpáros szállítás lehetőségét a vonatokon, amit azokon a távolsági buszjáratokon is biztosítani kívánnak, ahol nincs vasúti közlekedés. A lakosság mobilizációjának erősítéséhez vezették be május elsejével az ország- és vármegyebérleteket, amely valós alternatívát nyújthat az autós közlekedés kiváltására. Az M7-es autópályát és Zalaegerszeget összekapcsoló M76-os gyorsforgalmi út kapcsán elmondta, a már környezetvédelmi engedéllyel rendelkező nyomvonalat átterveztetik a Kis-Balaton térségében, amely szintén bizonyítéka a tárca környezetvédelem iránti elkötelezettségének.

A rendezvényen a házigazda település nevében, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte a megjelenteket.  Kiemelte, a város élharcosa kíván lenni a klímavédelemnek, melynek teljesülését segíti a megalkotott klímastratégia. Ennek egyik eleme a zöld tömegközlekedés szorgalmazása. A jövő héten 11 új elektromos busszal bővül a helyi flotta. Július elsejével az ország- és vármegyebérleteket a helyi tömegközlekedésben is igénybe lehet venni. A polgármester szólt a város faültetési programjáról, amelyben már közelítenek a tízezres számhoz.

A járműipari tesztpálya leghitelesebb helyszíne a GreenTech konferenciának, hiszen az önvezető és elektromos járművek kutatás-fejlesztése és tesztelése a fenntarthatóság irányába hatnak, vélekedett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A pályaorientáció jegyében a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, a helyi és a vidéki középiskolák, valamint a vállalatok standjainál feladatok és ajándékok várták a diákokat. A zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola 5/a osztályos tanulói, Rappersberger Niobé, Nagy Lilla, Varga Szonja Borostány, Szabó Réka (3. kép) a Zala-Müllex Kft. standjánál ismerkedtek a korszerű hulladékgazdálkodással, illetve töltöttek ki tesztet. Mint mondták, izgalmasnak találják a rendezvényt. Tetszik nekik, hogy nemcsak beszélnek róla, de tenni is akarnak a jövőjükért. 

A keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola diákjai, Bardon Miranda, Szabó Margaréta és Csiza Anikó (2. kép), gyönyörű sminket és hulladék anyagokból készített ruhát öltöttek magukra. A technikumban 16 szakmát oktatnak. Ezek közül olyanokat mutatnak be a kiállításon, amelyek párhuzamba állíthatók az újrahasznosítással és a fenntarthatósággal, tudtuk meg Kulcsárné Fullár Melinda igazgatóhelyettestől. Mint mondta, a kozmetikus szakmával a természetes anyagok használatára hívják fel a figyelmet. A kartonból és építőipari hulladékokból készített ruhákkal a divatszabó szakmát jelenítik meg, amellyel együtt a magasépítő és a kőműves képzésüket is népszerűsíteni kívánják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK