2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Horhosok útja zöld, kék és piros túraútvonalakkal

2018. április 11. szerda, 15:27
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Izsák Imre Általános Iskolától indulva a csácsi városrész feletti dombok látnivalóihoz vezet a Horhosok útja elnevezésű turistaút, amit Zalaegerszeg önkormányzata létesített 4,5 millió forintból.

A turisztikai kínálatnak nemcsak olyan fejlesztések lehetnek részei, mint a megépülő alsóerdei rekreációs központ vagy a Mindszenty-emlékmúzeum, hanem a szabadban való tartózkodás lehetőségéit szolgálók is, fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. Ilyenek a túraútvonalak, melyek az egészséges életmódhoz kapcsolódóan a mozgás örömét biztosítják a családok, baráti közösség számára. A környék megismerésével nemkülönben erősödik a lokálpatrióta szellemiség, a város iránti kötődés. Mint mondta, ebből fakadt az az ötlet, hogy a városi egyesületek által korábban kijelölt túraútvonalakat intézményesítsék egy olyan háttérrel, mellyel könnyebbé teszi az ide érkező turistáknak és a zalaegerszegi polgároknak ezek bejárását. A Horhosok útja elnevezésű turistaút ezen szándék első megvalósulása, fűzte hozzá.

Három útvonal közül lehet választani, melyek gyalogosan, kerékpárral és futva egyaránt teljesíthetők. A zöld színnel jelölt 8 kilométer hosszúságú, érinti a csácsi-hegyi, a henye-hegyi kápolnát, a Vari-kutat és az Állatsimogatót. A kék a zöldnél hosszabb, 13,9 kilométeres túraút. A piros a leghosszabb szakasz a maga 23,1 kilométerével, érinti Pethőhenyét, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István templom is megtekinthető. Elhalad a Csurgó-kút valamint a Mária-forrás mellett, melynek környéke a medvehagyma lelőhely miatt már régóta kedvelt kirándulóhelynek számít. Útbaigazító táblák segítik a haladást, a hét ismeretterjesztő tábla pedig bővebb információt nyújt a látnivalókról, valamint a terület állat- és növényvilágáról.

Tolvaj Márta alpolgármester azt fűzte hozzá, hogy ez csak a kezdet, hiszen a most átadotthoz 13 másik túraútvonal csatlakozik majd. Köszönetét fejezte ki a munkacsoportnak, melynek tagjai az útvonalak pontos meghatározása mellett egységes arculatot is rendeltek a túraútvonalak jelzéseihez és tájékoztató tábláihoz. Herkliné Ebedli Gyöngyi, a városrész önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a túraútvonalak pihenőhelyeit szeretnék továbbfejleszteni padok, asztalok kihelyezésével. Közösségi programokat is tartanának az egyes helyszíneken, ezek egyike a medvehagyma-fesztivál lenne. Ugyancsak közösségi célokat szolgál majd a csácsi-hegyi kápolna mellett idén létesítendő új épület.

A sajtótájékoztató a Városmarketing Iroda túrázásról szóló kisfilmjének vetítésével kezdődött, majd a túraútvonalak bejárásával zárult. Ez utóbbin a Zalai Teker(gő)k, a Zalaegerszegi Kerékpáros valamint a Zöldirány Egyesület tagjai kerékpárral, míg az Iron Bodies Futó és Erősítő Egyesület tagjai futva vettek részt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK