2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kispáli, a környezetbarát falu

2021. március 30. kedd, 15:31
Szerző: Antal Lívia
Kispáliban a kerékpározás igencsak népszerűségnek örvend. A Zalaegerszeg közeli településen gyakorta szerveznek kerékpártúrákat, és az önkormányzat dolgozói is biciklivel közlekednek. A Magyar falu programból most három új kerékpárral gazdagodtak, és egy függő pályát is felszereltek a játszóteret és a sportpályákat magában foglaló térre.

Horváth Zsuzsanna, mögötte kisfia, Papp Gergő  és Vigh László

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az átadás alkalmával úgy fogalmazott, hogy Kispáli az egyik legszebb település, ahol sok fejlesztés történt az elmúlt időszakban. Leaszfaltozták a Nagypáliból idevezető utat, majd a zalaegerszegi járműipari tesztpálya felőli utat tették rendbe több szakaszban. Felidézte, hogy ez az út hatalmas igénynek volt kitéve, hiszen a tesztpálya építéséhez 170 ezer tonna követ hordtak be rajta. A parlamenti képviselő kiemelte, hogy Kispáli már többször kapott támogatást a Magyar falu programból, amelyben tavalyelőtt 170 milliárd, tavaly 195 milliárd, idén 2021-ben már 250 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázatok előfinanszírozottak, így egy településnek sem kell hitelt felvennie. Hangsúlyozta, hogy az ötezer lélekszám alatti települések számára kiírt Magyar falu program hozza az elvárásokat, ezért tervezték tíz évre a vidék felzárkóztatása és fejlesztése érdekében.

Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere elmondta, az ifjúsági egyesület három kerékpárt és autóval történő szállításukhoz tartószerkezeteket szerzett be a Magyar falu programon elnyert támogatásból. Az önkormányzati dolgozók kapták meg használatra, amellyel példát is mutatnak a környezetbarát közlekedésre. A településen gyakorta szerveznek kerékpáros túrákat. Sikerét mutatja például, hogy a tavalyelőtti autómentes napon 74-en kerekeztek el a Balaton északi partjáig. Ez igen szép szám a település 280 fős lakosságához képest. Vannak családok, akik ebből kimaradnak, mert nem engedhetik meg maguknak a vásárlást. Az új kerékpárokat ezért számukra is felajánlják, hogy részt vehessenek a túrákon. Kiemelte, hogy a Magyar falu programból a másik három civil szervezet is nyert támogatást (250-300 ezer forintot) rendezvényekhez. Remélik, megvalósíthatják ezeket a járványhelyzet enyhülésével. Az önkormányzat pedig 1,4 millió forintot kapott a játszótér bővítéséhez, amelyből egy függő pályát állítottak fel.

A játszótér szomszédságában található az önkormányzat kiskertje, ahol már több éve bogyósgyümölcs-bokrokat, fűszernövényeket, zöldségeket gondoznak a lakosság bevonásával. Böde-Tóth Zsanett képviselő érdeklődésünkre elmondta, egyre több városlakó költözik a faluba, akik nem feltétlenül értenek a kertműveléshez, miközben a vírushelyzet miatt egyre fontosabb az, hogy saját magunk termeljük meg az élelmet. Egyrészt azzal kívánnak segíteni nekik, hogy bekapcsolódhatnak az aktuális munkálatokba az önkormányzati kiskertben, másrészt vetőmagokat osztottak ki (paradicsom, paprika, cukkini, tök stb.), amelyek már szépen növekednek a családoknál. Magas ágyások kialakításával és eszközök kihelyezésével is arra ösztönözik őket, hogy műveljék meg kertjeiket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK