2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Környezetkímélő utazás, élhetőbb város

2023. május 31. szerda, 17:37
Szerző és fotó: Antal Lívia
Jelentősen csökken Zalaegerszeg levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás azzal a 11 darab BYD K9UD típusú, tisztán elektromos meghajtású autóbusszal, amit május 31-én adtak át ünnepélyesen a sportcsarnok előtt. A Zöld Busz Program keretében több mint nettó 2,1 milliárd forintból megvalósult beszerzéssel a helyi flotta átlagéletkora 13 évről 6 év alá csökkent.

Az e-buszok június elsejétől állnak forgalomba Zalaegerszegen

A csoportképen balról jobbra: Krenner László, Weingartner Balázs, Vigh László, dr. Koncz Zsófia, Balaicz Zoltán, és dr. Pafféri Zoltán

Erről dr. Koncz Zsófia, energiaügyi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár beszélt az átadáson, kiemelve azt, hogy az új, korszerű buszokkal nemcsak csökken a levegő- és a zajszennyezettség a városban, de nő az utazók komfortérzete is. A járműipar elektromos átállásának szükségességéről elmondta, hogy a világban a károsanyag-kibocsátás 14 százaléka a közlekedéshez köthető. Magyarországon ez az érték 20 százalék, amelynek 98 százalékát a közúti közlekedés adja. A Zöld Busz Program elindítását ez indokolta.

A miniszterhelyettes jelezte, a 2015 óta befolyt kvótabevételek egyharmadát, mintegy 80 milliárd forintot fordítottak elektromobilitásra. Idén áprilisban már 70 ezer fölé nőtt a zöld rendszámmal közlekedő autók száma, amellyel 2020 eleje óta több mint négyszeresére emelkedett a környezetbarát járművek száma az országban. Úgy fogalmazott, fordulat van a járműiparban. Ezt bizonyítja, hogy az Európai Unióban 2023 első negyedévében az újonnan forgalomba helyezett városi buszok többsége elektromos meghajtású volt. Kiemelte, a magyar kormány elkötelezett a járműipar jövőjében. A zalaegerszegi ZalaZONE ezért fontos, mert a legjelentősebb kutatás-fejlesztési infrastruktúra Európán belül is.

Ma Zalaegerszegen a 26 ezer háztartásra mintegy 36 ezer autó jut. Az agglomerációval együtt ez napi szinten 50 ezer gépkocsit jelent, amelynek meg kell oldani a közlekedését, parkolását, mondta Vigh László. Az országgyűlési képviselő egyúttal jelezte azt is, hogy a városban több mint 90 helyszínt érintve 15 milliárd forint értékben zajlanak utak, járdák, parkolók létesítését, illetve felújítását szolgáló munkálatok.

Rendkívül fontos mérföldkő a város életében és a helyi tömegközlekedésében, értékelte a beruházást Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Kiemelte, a város klímastratégiájában az egészséges ivóvíz biztosítása, a korszerű szennyvízkezelés, a környezetkímélő hulladékgazdálkodás megoldása, a faültetési program megvalósítása mellett a tömegközlekedés zöldítése is lényeges. Ezt a célt szolgálta a 11 elektromos autóbusz forgalomba állítása, amellyel az ország egyik legfiatalabb buszflottájával is rendelkezik a város.

Indulás próbakörre: Dr. Pafféri Zoltán, dr. Koncz Zsóifa, Balaicz Zoltán és Vigh László

A most Zalaegerszegre érkező 11 BYD márkájú busszal már 98 darabra nőtt a Zöld Busz Programban átadott autóbuszok száma. A közeljövőben további 41 új elektromos meghajtású autóbusz áll majd forgalomba az országban, jelezte Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója elmondta, a projektnek köszönhetően a 28 darabos zalaegerszegi helyi járműállományból 11-et cserélnek újra. Az elektromos buszok magasabb színvonalú szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosítanak a város lakóinak, mert általuk mintegy 652 tonnával, több mint 360 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökken a szén-dioxid-terhelés évente. Kiemelte továbbá, hogy július 1-jétől elsőként Zalaegerszegen lehet igénybe venni a helyi járatokon az új ország- és vármegyebérleteket, amelyekből már 400 ezer darabot értékesítettek.

Az átadási ünnepségen részt vett Krenner László, a BYD Europe B.V. közép-kelet-európai értékesítési vezetője. Elhangzott, a cég által gyártott e-buszok június elejétől állnak az utasok rendelkezésére Zalaegerszeg valamennyi autóbusz-vonalán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK