2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Legyen Öné a legszebb konyhakert!

2017. április 12. szerda, 18:57
Szerző és fotó: Antal Lívia
Datolyaszilva, gránátalma, áfonya, feketebodza, mézbogyó, folyton érő málna és eper is nevelkedik sok minden más mellett Milley Istvánné Jánkahegyi kertjében. A zártkert vegyes kategória tavalyi győzteséhez látogatott el Zalaegerszeg önkormányzata, hogy népszerűsítse az idei Magyarország legszebb konyhakertje versenyt.

Ösztönözni szeretnék a zalaegerszegi kiskerttulajdonosokat, hogy bátran méretessék meg magukat a versenyen, melynek ötlete Karcag alpolgármesterétől, Kovács Szilviától származik – mondta el Tolvaj Márta alpolgármester a helyszínen. A Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű országos program idén hatodjára indul útjára, melyhez Zalaegerszeg önkormányzata immár harmadik alkalommal csatlakozott. Éppen ezért várják minden konyhakerttel rendelkező kertművelő egyén és közösség jelentkezését május 20-ig. A jelentkezési lap a Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal portáján kérhető és adható le, vagy online, a www.legszebbkonyhakertek.hu honlapon. A jelentkezéskor és azt követően is szívesen veszik a fotókat kertekről, ezzel is segítve a bírálók munkáját.

Zalaegerszeg önkormányzata is meghirdette a versenyt

Vigh László, Tolvaj Márta, Milley Istvánné és Mrakovics Miklósné

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy Zalaegerszeg önkormányzata Hasznos rovarokat a kertbe! szlogennel hirdette meg a helyi versenyt, melynek eredményhirdetését ősszel tartják. Előtte azonban két alkalommal személyesen is megtekintik a kerteket, balkonokat előzetes időpont-egyeztetés alapján. A verseny célja az is, hogy összeírják a termesztett fajtákat, talajművelési, ültetési és növénykezelési módokat.

Kétszer olyan nehéz egy hegyoldalban kertet művelni, mint egy lapos területen – dicsérte a házigazdát Vigh László országgyűlési képviselő, aki külön kiemelte a termesztett növényfajták gazdag választékát. Mint fogalmazott, fontos továbbadni a tudást a fiataloknak, hogy a kertekben ne csak a gyep, vagy pázsit, hanem gyümölcsfák és zöldségek is zöldelljenek, melyek révén saját előállítású élelmiszereket fogyaszthatunk. Ezt a célt segíthetik az általános iskolai konyhakertek, ahol a gyerekek megismerhetik, mit hogyan kell termeszteni, a termesztett növényekből milyen ételek készíthetők, illetve a felesleget hogyan lehet tartósítani, eltenni. 

Ha a családok újra a konyhakertek megművelésébe fognak, a gyerekek is megismerhetik, milyen a frissen szedett zöldség és gyümölcs íze, zamata, tette hozzá Mrakovics Miklósné, a Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület elnöke.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK