2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tisztább ivóvíz 60 ezer fogyasztónak

2017. január 24. kedd, 17:30
Forrás: Antal Lívia Fotó: AL
Több mint négymilliárd forintos költséggel, mintegy 60 ezer lakost érintően valósul meg a keleti ivóvízbázis rekonstrukciója Zalaegerszegen és térségében. A projekt önerejét is az állam biztosítja, ami 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást jelent az önkormányzatnak és a fogyasztóknak.

A beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, az 1960-70-es években épült keleti vízbázis mostanra elöregedett, így ma már nem alkalmas minőségivíz-ellátásra. Az ivóvízhálózat korszerűsítéséhez szükséges összeget a kormány a múlt év decemberében ítélte meg. A közműfejlesztés Zalaegerszeg északi, keleti és déli részét, valamint Bocfölde, Sárhida, Csatár, Zalaszentiván, Zalaszentlőrinc, Alibánfa és Pethőhenye településeket érinti. A beruházás befejezése 2019 nyarán várható, eredményeként egészséges ivóvizet biztosítva a térségben élőknek.

Megkezdődik a keleti vízmű rekonstrukciója Zalaegerszegen

Arnhoffer András, Vigh László, Balaicz Zoltán és Bali Zoltán

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere méltatta, hogy a város jelentős mértékű, százszázalékban vissza nem térítendő támogatást kapott a keleti vízbázis rekonstrukciójára. A 32 kútból ma már csak 26 kút létezik, melyből csak 22 üzemképes. Az ezekből kitermelt víz minősége a vas-, mangán- és ammónia-, valamint metángáz-tartalom tekintetében esetenként túllépi a megengedett határértékeket. Mint mondta, éppen ezért ideje volt, hogy a nyugati vízbázis megújítását követően a keleti vízbázis rekonstrukciója is megvalósuljon. A fejlesztés Zalaegerszeg jelentős részét érinti több környező településsel együtt, hozadékaként évtizedekre biztosítva az egészséges ivóvizet. Kiemelte, hogy a támogatás elnyerése visszaigazolta az önkormányzat, a Zalavíz Zrt. valamint a víziközmű társulás a projekt előkészítésébe fektetett munkáját.

Bali Zoltán, az önkormányzati víziközmű társulás elnöke arról beszélt, hogy a keleti vízbázis korszerűsítése hiánypótló beruházás, mellyel teljessé válnak a megyeszékhelyt érintő fejlesztések, miután a nyugati vízbázis felújítása, valamint a szintén több települést magában foglaló szennyvízhálózat-bővítési projekt már megvalósult. A keleti vízbázis rekonstrukciója során új kutakat és víztisztítókat építenek, továbbá kicserélik a gyűjtő- és ellátó vezetékeket, a tározókat. Hangsúlyozta, a beruházás költséghatékonyabb üzemeltetést is eredményez majd.

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök vezérigazgatója az új víztisztító megépítésének jelentőségét emelte ki, mely azt szolgálja, hogy a vízellátás mennyiségi és nyomás szempontjából is stabillá váljon. Szólta arról is, hogy a jelenlegi egylépcsős helyett, új háromlépcsős technológiát építenek ki a megfelelő minőségű, hálózatra bocsátott ivóvíz biztosítása érdekében.

A keleti vízmű rekonstrukciója a már megvalósult nyugati felújításával együtt 90 ezer ember számára biztosítja az egészségesebb, tisztább ivóvizet Zalaegerszegen és térségében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK