2020.08.09., vasárnap - Em?dZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyárutó, őszelő gyógynövényei

2019. október 01. kedd, 10:46
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Címkék:
Mindennap szerencsés lenne, ha fogyasztanánk gyógyteát – vélekedett Naous Zsuzsa, aki a népi gyógymódok, és gyógynövények kitűnő ismerőjeként szerzett sok évtizedes természetgyógyászi tapasztalatokat. Mire legyünk figyelmesek a gyűjtés előtt? Milyen növényeket érdemes keresnünk? – kérdeztük tőle.

– A nyár végi időszak is gazdag a gyűjthető gyógynövények vonatkozásában, ilyenkor jellemzően leveleket, virágzó hajtásokat kereshetünk, de esetenként már beérett bogyók és termések is kosarunkba kerülhetnek. A saját érdekünkben fordítsunk gondot a gyógynövénygyűjtés alapvető szabályainak betartására. Napsütéses időben, az eső, harmat felszáradása után induljunk el gyűjteni. A tiszta, egészséges, rágás- és betegségmentes növényekről származó leveleket, gyökereket keressük. Kerüljük a levélrozsdás, fodrosodott, szürkepenészes, gombás növényeket.  A gyűjtéshez természetes anyagból készült, jól szellőző kosarat, papírzacskót, papírdobozt használjunk. A porral, kipufogógázokkal, szeméttel szennyezett, permetezésnek kitett területeket nagy ívben kerüljük el.

– A kertünkben is vannak gyógyerőt adó növények…

– Hogyne! Ilyenkor hatalmas ereje van a gyökereknek. A fehérrépa, sárgarépa, zellergumó nyersen fogyasztva, citromlével és olívaolajjal leöntve csodaszerként hat. A besűrűsödött vért hígítja, de a bél- és egyensúlyrendszerre is jótékony hatással van a körte. A kerti növényeket se forrázzuk 75°C-ossnál magasabb hőmérsékletű tiszta vízzel. A fűszernövényként is használatban lévő, szárítást jól viselő kakukkfű antibakteriális és gombaölő teája – amit ropogós állapotban teszünk teavízbe – jó a náthára, a köhögés megszüntetésére és a szájszárazságra is. Az ugyancsak inkább fűszernövényként kedvelt rozmaringgal már a középkorban is gyógyítottak. Az erős gyulladáscsökkentő erejű tea jó elbutulás ellen, memória javítására.

– Milyen növényeket érdemes keresnünk?

– Még a hideg beállta előtt kell gyűjteni teának a kukorica bajuszt, ami jól enyvezi a csontot. Húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, csontritkulás valamint cukorbaj ellen is jó, de a gennyes gyulladásokra is hasznos. Csipkebogyót teának a fagy beállta előtt gyűjtünk, zacskó helyett konyharuhára téve zsenge napon szárítsuk. Ha lekvárt főznénk belőle, akkor várjunk addig, míg a dér egy kicsit megcsípi. A szőrös magok kipucolása és a megtisztítás után nem kell hosszan és nagy lángon főzni. A vadgesztenye termése habos folyadékot választ ki. A barna héjától megszabadított gesztenye belsejét apró darabokra vágjuk, felöntjük alkohollal, két hétig érni hagyjuk, majd leszűrve a visszeres lábak kezelésére, bedörzsölésére igen eredményesen felhasználhatjuk.

Az enyhén fanyar ízű, pirosas termésű somnak, mint C-vitamin bombának ilyentájt nagy keletje van. Lekvárnak, szörpöknek, kompótnak is felhasználható a bogyója, de az áztatott levelét teaként is fogyaszthatjuk. A katángkóró máj, vese és lép tisztító, de az epére is csodás hatással van. Kihajtja a felesleges vizet, étvágygerjesztő és a sárgaság ellen is bevethető. A szívre, vérnyomásra, az erek tisztítására a galagonya tea is kipróbálható. A virágos hajtása kitűnő méregtelenítő. A lázcsillapításra, méregtelenítésre, hasmenésre is hadrendbe fogható a fekete szeder, ami gyógyítja a vérszegénységet, a köszvényt, a húgyutakat, a hasnyálmirigyet. A cukorbetegek gyógyteájából ne hagyjuk ki a fekete szeder levelét. A csicsóka gumója régen a szegények eledele volt, manapság már a cukor-, rák- és érbetegség gyógyítására is használatos. A csalán, a boróka, a fekete bodza, a szurokfű, petrezselyem, cickafark, tyúkhúr, útifű, a mentalevél, a citromfű és a lucerna is jó szívvel gyűjthető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK