2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tölgyek útja az erdő körül

2023. június 12. hétfő, 19:37
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hivatalosan is átadták Zalaegerszeg új túraútvonalát, a Modern Városok Program keretében kialakított Tölgyek útját. A projekt az Alsóerdő fejlesztéséhez kapcsolódik; a három különböző jelzésű és nehézségű szakasz az erdő és a TV-torony körül, valamint a szomszédos dombvidékeken, „hegyi” utakon halad.

 Elkészült a városkörnyék új túraútvonala

Az avatáson Balaicz Zoltán polgármester többek között elmondta: a városban már eddig is népszerűek voltak a bakancsos- és kerékpáros túrák. 2018-ban indult el egy fejlesztési program, melynek első elemeként létrejött a Csács körüli Horhosok útja. 2022-ben pedig a Bozsok-Botfa között haladó Páfrányok útja. Mindkét útvonal három nehézségi szakaszból áll (zöld-, kék-, és piros jelzésekkel), így a kisgyermekes családoktól a teljesítménytúrázókig mindenki találhat magának szimpatikus távot. E két vonal már a város turisztikai mobil applikációin is elérhető.

A most kialakított Tölgyek útja az Alsóerdő fejlesztéséhez kapcsolódik. Itt is 3 nehézségi szint közül választhatnak a túrázók. A kiindulási pont az önkormányzat alsóerdei vendégháza (a szabadidőközponttal szemközti oldalon), de a TV-toronytól is el lehet kezdeni a gyalog-, vagy kerékpáros túrát. Az útvonalak – a választott távtól függően – érintik Egerszeghegyet, Kápolnahegyet, Gógánhegyet, Becsalihegyet, Jánkahegyet, Lukahegyet és Vakaroshegyet. Megmutatva a természet minden szépségét: erdőt, forrásokat, épített értékeket. Az irányvonalat nyilakkal jelzik, ezenkívül információs táblákat is elhelyeztek az egyes szakaszokon, melyek a legfőbb látnivalókról, vagy a jellegzetes növényekről, illetve a környék állatairól, madarairól adnak tájékoztatást.

A legrövidebb, táv (zöld) 7,5 kilométer hosszú, és felülnézetből egy pillangó alakját mutatja. Többek között elvezet az egyik legkedveltebb kirándulási célponthoz, az Aranyoslapi forráshoz. A kék szakasz 8,3 kilométer hosszúságú és a szintkülönbség meredekebb az előzőnél (230 méter), így ezt felkészültebb túrázók számára ajánlják. Az Azáleás-völgyön átvezető útszakasz déli irányban haladva felidézi többek között a hazai olajbányászat kezdetét és Zala „fekete aranyának” történetét. A leghosszabb útvonal a piros szakasz, mely 11,6 kilométeres, a szintkülönbség pedig 290 méter. Ez megy legmesszebbre az Alsóerdőtől: erdőkkel borított dombhátak, zöldellő mezők és hegyhátakra épült hajlékok mentén járva ismerhető meg a vidék szépsége – ajánlja a túraleírás. Az egerszeghegyi kápolnánál, valamint a bazitai TV-toronynál pedig a panorámában is gyönyörködhetnek a kirándulók.

A Tölgyek útja kialakítását üdvözölte Szilasi Gábor önkormányzati képviselő is, a nyomvonal kialakításáról és az információs táblákról pedig Pais Kornél ügyvezető, a kivitelező LÉSZ Kft. nevében szólt.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a fejlesztések nem fejeződnek be. A tervek szerint hamarosan elkészül a kiindulási pont közelében egy pihenőhely, ami a régi Mária-képes fa emléke előtt tiszteleg. Mint ismert a ’60-as évekig a mai önkormányzati vendégház környékén egy hatalmas tölgyfa fogadta a látogatókat, melynek törzsére egy Mária-képet, köré pedig padokat helyeztek el. A város ennek emlékére szeretne egy pihenőhelyet kialakítani.

A további elképzelések között az is szerepel, hogy újabb útvonalat hoznak létre, mégpedig az Erzsébethegy környékén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK