2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Turistajelzések nyomában

2020. május 13. szerda, 18:29
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A természetjárás lehet csoportos, vagy magányosabb elfoglaltság. Bármely esetben segítségünkre vannak a turista útjelzések. Ha csak alapjaiban is ismerjük ezeket, sokkal magabiztosabban vághatunk neki akár még egy erdőnek is. Szabó Balázs túravezető, a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros és Túra Egyesület elnöke készséggel válaszolt ez irányú kérdéseinkre.

  Kísérőink az úton 90 éve

- A Magyar Természetjáró Szövetség egységes jelképrendszere az 1930-as években alakult ki, dr. Strömpl Gábor geológus, térképész munkájára alapozva. Valamennyi jelzésfajta fehér alapon található, legtöbbször fára, oszlopra festve. A jelek hierarchikusak A legfőbb jelek sima téglalap vagy nyílhegyes változatúak. A négy színben előforduló sávjelzések mindig valamilyen fontos kiindulási ponttól (vasútállomás, autóbuszmegálló) induló, tájegységen áthaladó turistautat jelölnek. A kék sáv hosszútávú úton kalauzol, a sokak által ismert Kék túra útvonalon. A piros, megyei vagy regionális vándorútvonalon vezet, sárga és a zöld sáv pedig kisebb, helyi jelentőségű utakat mutat.

Körtúrát jelöl

- Az alsóerdőn találkozhatunk a piros sávval és a kék és piros körjelzéssel. 

- A kör körtúra jelzése. Vagyis, keresd meg az utadat, indulj el, és ha jó a jelzés és figyelmes vagy, ugyanoda vissza is érkezel. Ezek többségében rövid, városon belüli, környező erdőket körbeölelő kellemes séták. Az alsóerdei mellett ilyen a 2018-ban átadott Horhosok útja is. Bár ez utóbbi három nehézségi fokozatot kínál. A zöld a könnyen teljesíthető sétálós, a kék közepes nehézségű több órás túra, a piros viszont nagyon nehéz, egész napos, 590 méter szintkülönbséggel – ismertette Balázs, aki ezen turistautak megtervezésében és kialakításában komoly részt vállalt. 

- Körjelzésen tehát nem lehet eltévedni?

- Ha nincs elágazás, akkor általában 250 méterenként van újabb jelzés. Tehát ha 5-10 perce megyünk már, és nincs újabb jel, akkor célszerű visszafordulni az utolsó jelzésig és körültekintőbben újra elindulni. Persze előfordul, hogy egy jelzés megszűnik, mondjuk fa kivágása miatt, de azt minden esetben pótolni kell. 

- Sok kilométeres utakon ez nagyon sok jelet igényel.

- Sok jel, sok munkával. A Zalai Teker(g)ők ezek kialakításában és karbantartásában is segítenek, ahogyan rendszeresen vállalunk természetvédő feladatokat is. Májusban egy hulladéklerakó felszámolását végezzük majd az önkormányzat támogatásával. 

- Önök kerékpáron túráznak?

- Azzal is, de van csak gyalogostúránk is. A tagságunk 46 fő, ezen nem szeretnénk változtatni, viszont a túráink nyíltak, bárki, bármilyen korosztályból (7 év felett) csatlakozhat, szívesen látjuk. A honlapunkon lehet érdeklődni a túrákról (www.zalaitekergok.hu). 

Szabó Balázs

- Egyéb útjelek?

-Főjelzés még a kereszt, mely a vándorutak összekapcsolódását jelöli. Színe a kapcsolódó út színétől függ. A háromszög hegytetőre vezető utat, a négyzet szálláshelyet, a kör forrást, az omega jel barlangot, a L alakú jelzés romot, műemléket mutat. De van pecsételő hely megjelölés is. A tematikus utaknak pedig külön jelzései vannak, így például a Zalaegerszegen is áthaladó Mária útnak az „m” betű. 

- A zarándok és a turista miben különbözik egymástól?

- Egyik sem rohan át a tájon. A turista a természet szépségéért és a saját egészségéért járja a vidéket. A zarándok inkább befelé figyel közben, lelki többletet vár az úttól. De tudjuk, az út a fontos nem a cél. Tájékozódni azonban mindkettőnek tudni kell. 

- Ön képzett turistavezetőként járja az országot.

- Amikor két éve elvégzetem a képzést, meghívtam a csoporttársaimat egy zalai túrára. Olyan útvonalra, ami még a térképen sincs. Zalaegerszegtől Becsvölgyéig, 500 méter szintkülönbséggel, 25 kilométeren. Elcsodálkoztak, mert nem gondolták, hogy ilyen szép a Zalai-dombság, és ilyen nehézségű túrát lehet ide szervezni. 

- Nehéz szakma a túravezetés?

- Kis túlzással polihisztornak kell lenni. Ismerni kell az ásványokat, a földtani korokat, a növényeket, az ehető növényeket, az élőhelyeket, a csillagokat. Meg kell tanulni a tájoló használatát. Az ezüst fokozatú túravezetést még lehet tanulni, de az aranyat csak kiérdemelni. És a helyismeret mindig előny.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK