2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vedd fel és fuss!

2020. február 26. szerda, 20:14
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Új, és nagyon nemes sporttevékenység kezdi kinőni magát világszerte, a plogging. A résztvevők a test szabadtéri edzését, a futást, túrát környezetvédő tevékenységgel, szemétszedéssel kapcsolják össze. Mindez már Zalaegerszegen is kibontakozóban, köszönhetően néhány helyi sportkör összefogásának.

Február végén a Gébárti tó partját tisztították meg több mint 20 zsáknyi szeméttől a fiatal sportolók. Néhányan gyermekeiket is magukkal hozták, hogy élő példát mutassanak a környezetszeretet gyakorlati oldaláról. 

 Szemétszedő futás már Zalaegerszegen is

- Azt gondoltuk, túl sok dolgunk nem lesz, hiszen a város egy kulturált kiránduló helyére jöttünk. De minket is meglepett, az a sok szemét, amit itt találtunk, végül zsák hiányában nem tudtunk mindent felszedni – mondta Hegyi Alexandra, a szervezők nevében.

- Első alkalommal szerveztek ilyent Zalaegerszegen. Kik vettek részt, lesz-e folytatás?

- A Spartan Training Grup, valamint Pálos-Vágvölgyi Krisztina, Karácsony Mária pilátes edzők és csapatuk, valamint tájfutók és a civil környezetvédelem képviselői. Szerettünk volna megnyerni az ügynek minél több külsős embert a sportcsapatokon kívül. Ez lesz a jövőbeni cél.

- Folytatást mindenképpen tervezünk, mindig más, sportolásra is alkalmas helyszínen – tette hozzá Németh Gábor képviselő, boksz klub vezető, edző. 

Futás és szemétszedés szerencsés találkozása

- Ezek szerint „divatba” szeretnék hozni ezt a nemes sportágat. Hol lehet értesülni a helyszínekről és időpontokról?

- A közösségi oldalon, Plogging Zalaegerszeg név alatt. A környezetvédelem mellett a sportágakat is szeretnénk népszerűsíteni, amikor tagokkal, edzőkkel ilyen jótékony, jóhangulatú akció keretében lehet megismerkedni – mondta Németh Gábor.- A környezetvédő szemléletformálást pedig jó lenne, ha minél többen felvállalnák sporttal vagy anélkül. 

A Gébárti tó híres az itt „sportoló” időnként „területvédő” horgászáról is. Jó idő révén elég sokan kint ültek a vízparton a nevezett akció ideje alatt is. A szemétszedésbe egyelőre még nem kapcsolódtak be. A szervezők még azt is megjegyezték, hogy bár sok a tó partján a kihelyezett szemétgyűjtő, ezek csurig telve voltak. Tehát sokakban megvan a jószándék a szemét elhelyezésre, másokban nagyon nincs. Az arányokról meg csak találgatni lehet. Szintén a jószándék jele az önkormányzat részéről az utóbbi időben kihelyezett új szemetesek magas száma, és hogy vállalták a most összegyűjtött több mint 20 zsáknyi hulladék elszállítását. 

Várjuk a folytatást, a minél több résztvevőt és minél kevesebb felszedni valót a következő plogging alkalmával. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK