2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszeg élharcosa a klímavédelemnek

2022. május 26. csütörtök, 17:04
Szerző és fotó: Antal Lívia
Harmadik alkalommal rendezték meg a Greentech, Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítást és Konferencia a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari tesztpályán. A kétnapos rendezvényen 80 kiállító mutatkozott be. Vállalatok, egyetemek a klíma- és környezetvédelemhez társuló zöld fejlesztéseiket mutatták be. A pályaorientációs program keretében néhány helyi középiskola is kiállított. Az eseményre nagy számmal érkeztek diákok is, akik totó feladattal keresték fel a standokat.

Greentech: konferencia a zöld energiáról és a fenntarthatóságról

Dr. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter nyitóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban az új Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) feladata a hazai energetikai rendszer átalakítása lesz oly módon, hogy az ipar és a gazdaság fejlesztése járuljon hozzá a környezet támogatásához. Kiemelte, meg kell erősíteni a magyarországi energiatermelést, mert nem mindig lesz elérhető „csövön keresztül” a gáz és az olaj. Ma már nem az energia fajtája, ára a kérdés, hanem az, hogy van-e. Tudunk-e tankolni a benzinkúton, van-e áram a konnektorban. Mint mondta, Magyarország nem túl gazdag energiahordozókban, de az elmúlt harminc évben elérték azt, hogy a környező országokon át energiaforrások érkeznek a kiépített vezetékeken. Hozzátette, az EU az orosz olajra vonatkozó embargókérését nem tudják támogatni, mert az hosszú időre menedzselhetetlenné tenné az országot. A miniszter a hazai energiatermelés erősítése és beruházási irányok kapcsán többek között a lakó- és középületek energiahatékonyságának javításáról, a nukleáris kapacitás fenntartásáról, a biogáztermelésről, a villamosenergia-hálózat okos megoldásokkal való fejlesztéséről, valamint a hidrogén ökoszisztéma kialakításáról beszélt. Mint mondta, a régióban Magyarország foglalta először törvénybe a károsanyag-kibocsátás csökkentését. A célszámok között megemlítette, hogy 2030-ra 21 százalék lehet a megújuló energia részaránya, a teljes klímasemlegességet 2050-ra kívánják elérni.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a járványtól és az orosz–ukrán háborútól függetlenül hihetetlen magas a foglalkoztatottság, 4,8 millió ember dolgozik jelenleg az országban. Ez egy nagyon jó trend, viszont a munkaerőhiányt meg kell oldani innovációval. A következő időszakban nagyon nagy feladat lesz az ellátási láncok megtartása is, és elakadás esetén valamilyen alternatíva felkínálása az építőiparban, a kereskedelemben és a többi ágazatban. Mint mondta, nagy kihívások előtt állunk, ami nem lesz akadálya annak, hogy sikeresek legyünk Európában. E tekintetben biztató, hogy az ország 2021-ben 7,1 százalékos, míg az idei év első negyedévben 8,7 százalékos gazdasági növekedést ért el.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, a város élharcosa kíván lenni a klímavédelemnek, melynek érdekében tíz évre szóló, 18 pontból álló akciótervet fogadtak el. Többek között megemlítette, hogy az önkormányzat a Nemzetközi Klímavédelmi Under2 Koalícióhoz csatlakozva azt vállalta, hogy az 1990-es évek képest 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátást. A búslakpusztai hulladéklerakó környezetkímélő megoldással történő bővítését 2024-ig valósítják meg. Az Elena program keretében húsz önkormányzati intézményre helyeznek el napelemeket. Az önkormányzat és az önkormányzati cégek elektromos meghajtású gépjárműveket szereznek be. Az év végén illetve jövő év elején 11 új elektromos meghajtású autóbusz áll be a tömegközlekedésbe. 2024-ig összesen 30 kilométer új kerékpárutat építenek, amelyből már 18 kilométert átadtak. A zöldfelületek növelése program keretében öt év alatt 5 ezer fa elültetését határozták el 2024-ig. Az eredeti cél már teljesült, jelenleg 9037-nél tartanak, így 2024-re legalább tízezer facsemete elültetése is valóra válhat.

Mint mondta, a klímastratégia részeként szervezték meg a Greentech konferenciát. A környezet- és a klímavédelmet érintő kihívások és teendők megoldandó feladatokat jelentenek, de ezzel tudják a jövő generációját szolgálni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK