2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegen továbbra is ültetnek fákat

2022. augusztus 12. péntek, 10:41
Szerző: V.Zs.
Zalaegerszegen kiemelten fontos témaként kezeljük a környezetvédelmet, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Klímastratégiát dolgoztunk ki, melynek fontos része a zöld, környezetkímélő hulladékgazdálkodási fejlesztések megvalósítása, a megújuló energiaforrások használata, az energiatakarékosság, az újrahasznosítás, a zöld közlekedés és a még több zöld terület – írja Facebook bejegyzésében Balaicz Zoltán polgármester.

2019-ben nagyszabású faültetési programot hirdettünk meg, melynek célja, hogy a környezetvédelem és a klímavédelem jegyében 2024-ig 5 ezer új fát ültessünk el. A programhoz számos intézmény, vállalkozás, civil szervezet, lakóközösség és magánszemély csatlakozott. Az eredeti cél, vagyis az 5 ezer fa 5 év alatti elültetése gyorsan teljesült, hiszen már több mint 9 ezer fánál tartunk, így nem túlzás, hogy 2024-ig akár 10 ezer új fát is ültethet közösségünk.

Nemrég megjelent egy törvénymódosítás, ami átalakította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat, hiszen a nemzetközi energiaárak drasztikus emelkedése miatt jelentősen nőtt a kereslet a tűzifa iránt.

Zalaegerszegen a teljes, 60 ezres lakossághoz képest kevés azoknak a száma, akik fával tudnak fűteni. Ettől függetlenül, ahogy az augusztus 3-i posztomban is jeleztem (amely a kialakult helyzetről szólt), önkormányzatunk azoknak is igyekszik majd a tél folyamán segítséget nyújtani, akiknek a nehéz szociális helyzetük miatt gondot okoz a tűzifa beszerzése.

Ugyanakkor ez a segítség nem jelenti és nem jelentheti azt, hogy a városi tulajdonban lévő parkok és erdők kivágásra kerülnek. Erről szó sem lehet! Sőt, a következő években is folytatni fogjuk a klímavédelmi programunknak megfelelően a facsemeték ültetését, hogy 2024-re elérjük a megcélzott 10 ezres számot.

Ugyanez vonatkozik a védett természeti értékeinknek számító Alsóerdőre, Parkerdőre, Csácsbozsoki Arborétumra, Vizslaparkra és minden egyéb városi és városkörnyéki kiemelt zöldfelületre is. Erre felhívtam a Zalaerdő Zrt. figyelmét is!

A korrektség kedvéért azonban jelzem, hogy a magántulajdonban lévő erdők esetében elképzelhető, hogy a fokozódó igények miatt a magántulajdonosok dönthetnek úgy, hogy mivel magas piaci áron értékesíthetnek tűzifát, ezért fokozzák a kitermelést. Ebbe azonban az önkormányzatnak nincs beleszólása, hiszen magántulajdonban vannak.

A környezet- és klímavédelem kiemelt feladat Zalaegerszegen, az ezzel kapcsolatos célkitűzéseket, vállalásokat egy 18 pontos nyilatkozatban foglaltuk össze – fogalmazott a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK