2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zöldebb lesz a közösségi közlekedés

2022. április 02. szombat, 14:14
Szerző és fotó: Antal Lívia
Tizenegy elektromos szóló busszal bővül Zalaegerszeg tömegközlekedésének járműparkja, amelyek idén ősszel állítanak forgalomba. A zalai megyeszékhely részese a Zöld Busz Programnak, melynek keretében hat megyeszékhelyre 60 darab elektromos autóbuszt vásárolhat a Volánbusz Zrt. Az erről szóló szerződést a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán írták alá a közbeszerzési eljárások nyerteseivel.

11 elektromos busz érkezik Zalaegerszegre

Prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy Magyarországnak újra van autóbuszipara. A négy autóbuszgyártó jelentős hazai hozzáadott értékkel képes előállítani különböző hajtásrendszerű buszokat. Ez azért jelentős, mert a mintegy 8000 ezer autóbuszból 2020-at már lecseréltek, és azt szeretnék, hogy a maradék 6000 autóbusz gyártása is Magyarországon történjen. A miniszter kiemelte, fejlesztésükben, ahogy eddig is, nagy szerep jut a zalaegerszegi járműipari tesztpályának. A magyar kormány vállalása, hogy 2050-re 90 százalékra csökkenti a széndioxid-kibocsátást az 1990-es értékhez képest. Mint mondta, a magyar kormány teljesen komolyan gondolja a karbonsemlegesség érdekében tett uniós vállalásait, melynek a közlekedés az egyik lényegi eleme, és ezen belül az autóbuszok zöldítése. A Zöld Busz Programot éppen ezért a vidéki városok helyi járműparkjának minőségi cseréjét szolgálva indították útjára. Ezt kiterjesztik a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú településekre; hamarosan újabb 350 elektromos busz beszerzésére írnak ki pályázatot.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy vállalatuk 60 elektromos autóbuszt vásárolhat hat megyeszékhelyre, ebből 11 kerül Zalaegerszegre (komáromi gyártású BYD Europe B.V. BYD K9UD típusúak). A 60 jármű beszerzési értéke 8,6 milliárd forint, melyből 6,52 milliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztérium valamint a HUMDA Zrt. által koordinált Zöld Busz Program keretében elnyert támogatás összege. Mint mondta, a környezetvédelemre a Volánbusznak egyszerű válasza van, amit bárki meg tud tenni: vagyis szálljon fel a buszra és tegye le a slusszkulcsot.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy vélekedett, a zöld buszok révén megvalósuló közszolgáltatás nemcsak újfajta mentalitást jelent a városlakó polgároknak, hanem lehetőséget biztosít arra is, hogy tegyenek a szén-dioxidmentesebb jövőért.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt tette hozzá, hogy a zöld buszok üzembe állításával olyan közlekedési kultúrát szeretnének kialakítani a zalai megyeszékhelyen és az országban, ami maximálisan megfelel a környezetvédelmi szempontoknak is.

A rendezvényen jelen volt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott is.

A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK