2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

451 elsős a megyeszékhelyen

2018. szeptember 03. hétfő, 10:07
Szerző és fotó: Antal Lívia
Vége a nyári szünetnek, becsengettek. Szeptember 3-án, hétfőn összesen 10612 ezer diák kezdte meg a 2018/19-es tanévet a Zalaegerszegi Tankerületi Központ illetékességi területéhez tartozó iskolákban. Az elsősök száma a megyeszékhelyen a legmagasabb, 451 kisdiákkal a 927 elsősből.

– A tankerület intézményeiben 8106 általános iskolás, 2006 gimnazista, közel 500 szakiskolai és fejlesztő iskolás diák ült be az iskolapadba szeptember 3-val. Közülük 1900-an vesznek részt alapfokú művészeti oktatásban és 500 főre tehető azok száma, akik kollégisták lettek – mondja érdeklődésünkre Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója. – Az összlétszámot tekintve a megyeszékhelyen 3876 általános iskolással, 1755 gimnazistával, és több mint ezer alapfokú művészeti oktatásban résztvevő tanulóval számolhatunk. A csengő összesen 927 elsős osztályos számára szólalt meg először, közülük 451 főnek zalaegerszegi általános iskolákban, ami a kisdiákok 49 százaléka.

Örömünkre szolgál, hogy más régiókkal ellentétben stabilnak tekinthető a gyermeklétszám tankerületünkben, miután a most belépő elsősök száma csupán 16 fővel kevesebb az elmúlt tanévben végzett 943 nyolcadikoshoz képest.

– Iskolánként hány elsős osztály indult a megyeszékhelyen?

– Az Eötvös-iskolában három, a Liszt-iskolában két osztály, ahogy az Izsák- és az Öveges-iskolában is. Három első osztály indult továbbá a Petőfi-, a Dózsa-, a Landorhegyi valamint az Ady iskolában. Ez összesen 21 elsős osztályt jelent ebben a tanévben.

– Kik kaphatnak ingyenes tankönyvet?

– A jelenlegi szabályozás alapján az 1–9. évfolyamon minden diák térítésmentesen juthat hozzá a tankönyvekhez, ahogy a 10–12. évfolyamon normatív támogatásban részesülők, valamint a nemzetiségi és gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban résztvevő tanulók. Tankerületi központunk intézményeiben összesen 9160 diák, valamint 283 tanuló normatív alapon kapta meg az ingyenes tankönyveket a tanévnyitón.

– Milyen fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt időszakban?

– Nagyon figyelünk arra, hogy iskoláink mindig modern eszközökkel legyenek felszerelve. Ha az elmúlt időszakot veszem alapul, akkor elmondható, hogy 2018 elején 28,4 millió forintot biztosítottunk a mindennapos testneveléshez szükséges sporteszközök beszerzéséhez, iskolapadra és egyéb bútorzatra pedig 44,5 millió forintot költöttünk. A tanév végén 15,8 millió forint összegben vásároltunk korszerű számítógépeket a zalaegerszegi Kölcsey- és Zrínyi-gimnáziumba, miután mindkét intézményben megnőtt az informatikából érettségizők száma. Nyáron további informatikai eszközöket, taneszközöket, bútorokat vásároltunk 155 millió 734 ezer forintért, amit három közbeszerzési eljárás összértéke tett ki.

– A szokásos nyári karbantartások is lezajlottak?

– Természetesen. Sőt korszerűsítési programot indítottunk idén, mely során a Landorhegyi, az Ady-, a Liszt- és az Eötvös-iskolákban újítottuk fel a vizesblokkokat. Ezt a munkát folytatni kívánjuk. Mindemellett ki kell emelnem két zalaegerszegi nagyberuházást. A Zrínyi Miklós Gimnázium tetőszerkezetének javítására és héjazatának cseréjére mintegy 73 millió forintot fordítottuk. Az Izsák Imre Általános Iskolát egy új szárnnyal bővítettük. A közel 118 millió forintos beruházást még ebben a hónapban átadjuk. Azt gondolom, hogy ezek az intézkedések is hozzájárulnak a korszerű iskolahálózat kialakításához a zalaegerszegi tankerületben.

(A fotó illusztráció)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK