2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ahol jó tanulni és tanítani

2021. október 22. péntek, 18:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
Háromszintes új épülettel gazdagodott a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, amit a fenntartó Notre Dame Női Tanító- és Kanonokrend és az intézmény saját forrásból, 450 millió forintból finanszírozott. Ismét egy olyan szép épület jött létre, ahol a diákok, tanárok egyaránt jól érzik magukat, ahol nemcsak jó tanulni, de jó tanítani is.

Átadták a Mindszenty-iskola új épületét

Balaicz Zoltán, dr. Tóth Gábor, dr. Kürnyek Róbert atya, Debeaupte Francoise, Stróber László atya és Vigh László

Debeaupte Francoise rendfőnök fogalmazott így köszöntőjében a sajtóbejáráson, kiemelve, hogy az új épület esztétikailag és minőségileg is összhangban áll korábbi beruházásaikkal. Ezeket felidézve elmondta, hogy az elmúlt években szigetelték az épületegyüttest, kicserélték a nyílászárókat, felújították a kollégiumot, sportpályát majd torna- és vívócsarnokot hoztak létre. Hangsúlyozta, ezek a fejlesztések a város vezetőinek segítő szándékával valósultak meg az elnyert állami és uniós támogatásokból. Ez azt is lehetővé tette, hogy saját forrásból egy új épületszárnyat építsenek, amit a gyermeklétszám és az iskolai programok számának növekedése indokolt. Az új épületben nyelvi és természettudományi tantermeket, tanári szobát és teakonyhát létesítettek. Felújították továbbá a régi vívótermet, ahol tantermeket alakítottak ki az alsó tagozatosok számára.

A Mindszenty-iskola új épülete a Mátyás király utca felől

Debeaupte Francoise méltatta Fourier Szent Péter és Boldog Alexia, a Notre Dame kanonokrend alapítóinak iskolák létrehozásában kifejtett munkásságát. Kiemelte, hogy Mindszenty bíboros kezdeményezésére telepedett le Zalaegerszegen a női szerzetesrend 1929-ben, létrehozva egy iskolát, ahol most is az ifjúság nevelésén van a fő hangsúly. A rendfőnök szavait dr. Tóth Gábor, a Mindszenty-iskola igazgatója tolmácsolta a jelenlévőknek.

Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a Notre Dame kanonokrend sajáterős beruházása azt bizonyítja, hogy rendkívül elkötelezettek intézményük fejlesztése iránt. Mint mondta, ezt erősítendően több beruházás is zajlik a városban. A Szombathelyi egyházmegye bővíti a Szent Család Óvodát, a Kertvárosi Plébánia a templomát, és befejezéséhez közeledik a Mindszentyneum zarándokközpont létesítése a Modern Városok Program keretében.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy nemzetünk megtartásának alapja a keresztény kultúra, ami nem csak szavakban, de tettekben is megnyilvánul.  A Mindszenty-iskola a keresztény oktatás bölcsője, ezért jelentős az újabb beruházás, amely a hit megtartását is szolgálja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK