2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemcsak felújították, de át is építették

2021. augusztus 28. szombat, 13:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
A bagodi Fekete István Általános Iskola teljes körű rekonstrukciójának átadásával 650 millió forintos fejlesztés zárult le. A Zalaegerszegi Tankerületi Központ beruházása keretében nemcsak felújították és átépítették, de modern eszközökkel is felszerelték a 16 település gyermekeit fogadó oktatási intézményt, amely parkosított környezetével Bagod központjának éke lett.

650 milliós beruházás a bagodi általános iskolában

Az augusztus 25-én tartott átadási ünnepségen elsőként Sipos Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket. Úgy fogalmazott: „mi magunk sem, akik végigkísérték az építkezést, nem tudjuk még felmérni, hogy ez mekkora öröm és boldogság”. Az iskola rekonstrukcióját az elmúlt több mint 120 év legnagyobb beruházásának tudhatják be, hiszen ugyanennyi évvel ezelőtt épült fel a Szent István Plébániatemplom, mondta jelentőségéről. A munkálatok egy évében közel 200 gyermeket (a lakosság több mint 15 százalékát) „kellett elszállásolniuk” öt, korábban már felújított önkormányzati épületben. A polgármester köszönetét fejezte ki a beruházás minden résztvevőjének, a szülőknek, a gyermeknek és a pedagógusoknak, hogy helyt álltak ebben a nehéz időszakban.

Sipos Ferenc, Vigh László, Péterné Fatér Edit és Kajári Attila

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy az iskola elavult állagú épülete ellenére is meg tudta tartani a gyerekeket az oktatás magas színvonala miatt. A megyeszékhely közelsége nem zavart ebbe bele. Mi lesz ezután? – tette fel a kérdést, utalva arra, hogy a mostani fejlesztéssel minden tekintetben korszerű intézmény jött létre, ahova még szívesebben hozzák majd a szülők gyermekeiket.

Kajári Attila, a fenntartó és beruházó Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója felidézte, hogy a 2017 augusztusában beadott pályázati projekttel 610 millió forintot nyertek. A kivitelezés megkezdése után hamar kiderült, hogy nem lesz elegendő ez a támogatási összeg, amit a magyar kormány közel 40 millió forinttal emelt meg. A beruházásra így 650 millió forintot fordíthattak, melynek eredményeként 21. századi iskola létesülhetett Bagodban a mindennapos testnevelés, az alapfokú művészeti oktatás, a tehetséggondozás és a fejlesztő foglalkozások biztosításához szükséges eszközök és szaktantermek beszerzésével illetve kialakításával.

2020 tavaszán még így nézett ki az iskola

Péterné Fatér Edit, az oktatási intézmény vezetője azt mondta, ez a fejlesztés megteremtette annak lehetőségét, hogy az iskola a 21. századi kihívásokra felkészülten, a kor igényeinek megfelelő nevelési és oktatási szolgáltatást nyújthat. Mint mondta, náluk nemhogy csökkenne, inkább emelkedik a gyermeklétszám, ami az elmúlt évtizedben 35 százalékot tett ki. Az iskolába 16 településről járnak gyerekek. „Elfogadó és befogadó iskola vagyunk, ahol sikk a tanulás, a sport, az egymás segítése, nemcsak a tanulásban, de a nehezebb élethelyzetekben is, ahogy ezt tanítótiktól és tanáraiktól látják”. Ez a szellemiség az iskola ereje, hangsúlyozta végül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK