2020.04.04., szombat - Izidor Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyelvet, nyitottságot tanulhatnak a cserediákot fogadó családok

2019. május 28. kedd, 18:50
Sajtóközlemény
Idén nyáron 14 országból összesen több mint száz cserediák érkezik Magyarországra a 2019/2020-as tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük eddig két külföldi középiskolás már biztosan Zala megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel.

Yuki és Yume Nagykanizsán az őket fogadók körében

A többi diák számára toboroz önkéntes családokat a megyéből is a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS), mely nyár közepéig várja azon családok jelentkezését, akik szívesen fogadnának a jövő tanévben egy cserediákot.

A nagykanizsai körzetben tanuló külföldi diákok és a Zalából kiutazó középiskolás „nagykövetek” évről évre a megye jó hírét öregbítik szerte a világban: ebben a tanévben 2 zalai diák tanul Dániában és az Amerikai Egyesült Államokban. A megyénkben pedig jelenleg egy német és két japán középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával. A nagykanizsai körzetben jelenleg egy néhány fős lelkes önkéntes csapat segíti aktívan az AFS diákcsere programjainak sikeres megvalósítását: ők tartják a kapcsolatot a fogadó családokkal és a fogadó iskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle érdekes programokat szerveznek a fogadott diákok számára.

Házhoz jön a nyelvgyakorlás annak, aki cserediákot fogad

„A fiam nagy Japán-rajongó, és az az álma, hogy egyszer el is jusson az ázsiai szigetországba, így jött szóba a cserediák-fogdás is. Mindegy volt, hogy fiú vagy lány, csak Japánból legyen. A fiamnak nem volt nehéz japánul kommunikálni, mivel önszorgalomból korábban is japán nyelvű filmeket nézett és hallgatott, és ezekből jó pár japán kifejezést is elsajátított” meséli a Zalaegerszegi Törvényszék gazdasági hivatalában dolgozó Dobos Katalin.

A nyelvtanulásban látja a cserediák-fogadás legfontosabb előnyét a Bocföldén élő Egyedné Piszmán Elvira is, aki így fogalmazott: „A fiam, aki egy kicsit félénk, és nehezen megy neki az idegen nyelv, Lökeával (2. kép), a német cserediákunkkal viszont mindig is nagyon könnyedén beszélgetett angolul.”

Szintén a nyelvgyakorlást és az alkalmazkodni tudás fejlesztését nevezi a legjobb dolognak a cserediák-fogadásban Sztankovics Andrea, magyar-német szakos nagykanizsai tanárnő, aki családjával fogadott már indiai, hongkongi, török és japán diákot is. A tanárnő emlékeztet rá, hogy cserediák-fogadás sokat segíthet a 2020-tól egyetemi felvételi követelménnyé váló, legalább B2 szintű nyelvtudás megszerzésében is.

A nyelvgyakorláson kívül sok más képességet is fejleszt a cserediák-fogadás a fogadó családok számára. A gyerekek és szülők egyaránt sokkal alkalmazkodóbbak lesznek, nyitottabbakká és toleránsabbakká válnak egy számukra addig ismeretlen kultúra iránt. A gyerekek szinte testvérekké válnak, kölcsönösen segítik egymást a mindennapokban, a házimunkában, fejlődik az együttműködési készségük. Egyszóval sok olyan képességet megtanulnak, amelyek a későbbiekben, a munkában való elhelyezkedésük során nagyon hasznosak lesznek számukra. A külföldi gyerekek is nagyon sok különleges élménnyel lesznek gazdagabbak a magyar családokkal való együttélés során, és szívesen meg is osztják, mit gondolnak rólunk, magyarokról.

A zalaegerszegi Dobos Katalinékkal élő japán lány, Yume (3. kép) elmondása szerint fantasztikus élmény volt számára az, amikor az erdélyi Marosszentgyörgy központjában télen a feldíszített jászol előtt, a karácsonyi egyházi énekeket éneklő helybéliek hegedűkíséretre kérték fel. A Sztankovics Andreáéknál megfordult négy ázsiai cserediáknak nagyon tetszettek a magyar épületek, a sok zöld terület, a magyarországi tavasz, az ételek, az öltözködésünk, a fiatalok színesre festett haja és az, hogy a fiúk és lányok kézen fogva sétálgathatnak a nyílt utcán. Egyedné Piszmán Elvira német cserekislánya, Lökea szerint a magyarok kedvesek, vendégszeretők, szenvedélyesek és büszkék az országukra. Neki az volt az egyik legfelemelőbb élmény, amikor az egész iskola elé kiállt, és magáról, az életéről, és az itt tapasztaltakról beszélhetett magyarul. Sok apró, mindennapos élmény miatt is szeret itt lenni. Több lánnyal és fiúval is egy életre szóló barátságot kötött, és Magyarországon megtalálta a szerelmet is. Nagyon jó érzés neki, amikor egy hosszú, fárasztó nap után hazaér, és a család puszival és öleléssel várja.

Hogyan lehet jelentkezni önkéntes fogadó családnak?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a  www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból érkező emberre és az ő kultúrájára.

További információ: Németh Sándor +36 30 359 9084, és Szíjj Miklós +36 30 932 9835

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK