2023.05.29., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szigeteléssel, napelemmel látják el

2020. szeptember 21. hétfő, 18:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
A nyílászárókat kicserélték, és már megkezdték az udvar felőli épületrész külső szigetelését a zalaegerszegi Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az oktatási intézmény energetikai korszerűsítése 337 millió forintos TOP-támogatásból valósul meg, hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Energetikai korszerűsítés a Petőfi Sándor Általános Iskolában

Dr. Káldi Dávid, Kajári Attila, Vigh László, Balaicz Zoltán, Bali Zoltán és Kovács Éva

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a városban működő nevelési, oktatási intézmények rekonstrukcióját szolgáló 2014-ben elindított program részeként újulhat meg a Petőfi-iskola is. A Liszt-iskola 345 millió forintos, valamint a Dózsa-iskola 324 millió forintos felújítása idén fejeződött be. Az utóbbi intézményben nemrég megkezdődött az új tornaterem létesítése 1,2 milliárd forintból. A Petőfi-iskola közel 337 milliós felújítását is hozzáadva, mintegy 2,3 milliárd forintot tesz ki az az összeg, amit a négy alapfokú oktatási intézményre költöttek, illetve költenek. Hozzátette: a Petőfi-iskolára eredetileg 270 millió forintot terveztek a TOP-programban. Az időközbeni építőipari áremelkedések miatt kérelmet adtak be a Pénzügyminisztériumhoz, amely megítélte a 66 millió forint többlettámogatást. A Petőfi-iskola energetikai korszerűsítése 2021 februárjában fejeződik be.

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi vírusveszély miatt semmit ne kelljen leállítani. A gazdaság mellett ez vonatkozik a nevelési és oktatási intézményekre is. A felmérésben is arról nyilatkoztak az emberek, hogy nem akarják bezárásukat, és időkorlátot sem szeretnének a boltokban. Döntő többségük azt kérte, hogy a zárt terekben, így a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban is, kötelező legyen a maszk viselése. Fontosnak nevezte, hogy a tanév hagyományosan indulhatott szeptember elsejével. A beruházások továbbra sem álltak le, ezért valósulhat meg a Petőfi-iskola felújítása is.

Bali Zoltán alpolgármester azt fűzte hozzá, hogy a projekt elsősorban az iskola energetikai korszerűsítését szolgálja a nyílászárók cseréjével, a homlokzati hőszigeteléssel valamint az új kazántelep kiépítésével. A Kosztolányi úti épület lapos tetejére 50 kW teljesítményű napelemes rendszert helyeznek, ami szintén a fenntartási költségeket hivatott csökkenteni a későbbiekben. Hangsúlyozta, a tervezéstől a műszaki ellenőrzésen át a kivitelezésig tartó munkálatokat zalaegerszegi vállalkozások végzik. Tehát a projekt minden egyes forintja a helyi gazdaságot segíti.

Kajári Attila tankerületi igazgató elmondta, hogy beruházásukban újult meg korábban a tornaterem öltözője, illetve bővült az iskola eszközparkja. A tankerület a rekonstrukció után udvari játszótér építését tervezi.

A sajtótájékoztatón dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő és Kovács Éva intézményvezető is köszönetet mondott a beruházásáért. A felújítás ellenére zavartalanul folyik az oktatás az iskolában, melynek Petőfi út felőli épületszárnya már megújult formáját mutatja. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK