2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Verselő tanárok a Zrínyiben

2022. április 17. vasárnap, 18:07
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A tanároknak ritkán nyílik lehetőségük arra, hogy az iskolában ne csak pedagógusként, hanem alkotó emberként is bemutatkozhassanak. A költészet napja alkalmából most egy rendhagyó magyar órára várták a Zrínyi Miklós Gimnázium 10-11. évfolyamos tanulóit az iskola tornatermébe.

 Rendhagyó irodalom óra a költészet napján

A gimnázium négy tanára Bajnóczy Zoltán, Bertók Éva, Karáth Anita, Takács Aliz, ezúttal nem tanárként, hanem költőként állt a fiatalok elé. A rendezvény vendége volt Takáts Eszter dalszerző-énekes is, aki részben saját szerzeményeit, részben pedig Karafiáth Orsolya költeményeire írt dalait hozta el az irodalmi délutánra.

Bertók Éva, Bajnóczy Zoltán, Karáth Anita, Takács Aliz és Takáts Eszter

Karáth Anita költő, az iskola tanára, a program szervezője érdeklődésünkre elmondta: nagy izgalommal várták ezt a napot, mert bár sok mindent tudnak egymásról a kollégák, arra azonban ritkán derül fény, hogy milyen titkokat és alkotásokat őrizgetnek az asztalfiókban. A tanári szoba, vagy az iskola folyosója nem alkalmas hely, hogy erről beszélgessenek. A költészet napja azonban jó lehetőség erre, ráadásul most nemcsak egymásnak tárják fel „titkaikat”, hanem a tanítványok előtt is, ami egy különös eufóriát okoz mindenkinek.

A szervező szerint ez a rendhagyó irodalom óra a fúzióról szól; hogy a jelenlévők – legyenek akár az előadói, vagy a befogadói oldalon – kapcsolódjanak egymáshoz. A hétköznapokon ugyanis ez a kapcsolódás, egymásra hangolódás egyre kevesebbszer történik meg. Mindenki rohan valahová, szinte alig jut időnk a másikra. Most viszont egy rövid időre az alkotói énünket mutathatjuk meg, úgy hogy közben a másik gondolataira is figyelünk – fogalmazott.

Takáts Eszterrel kiegészülve öt külön világba nyerhettek bepillantást a résztvevők. A Zrínyi-gimnázium szóban forgó négy pedagógusa most saját verseivel szerepelt, ám van, akitől a prózai művek, vagy a fordítás sem áll távol. A rendezvény célja továbbá az volt, hogy az olvasást, a költészetet és a hazai kortárs irodalmat népszerűsítsék a diákok körében.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK