2020.07.10., péntek - AmáliaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hévízi virágosítása meleg színekkel

2016. június 15. szerda, 07:33
Címkék:

Idén a Városháza terén a színkör meleg részéből válogattunk növényeket, amivel a nyári naplemente színeit jelenítjük meg az ágyásokban. Túlnyomórészt vörös, sárga, narancssárga színű virágokat alkalmaztunk, kevés egyéb kiegészítő színt hozzárendelve. A szürke, fehér és zöld színű, viszonylag nagy, egynemű, homogén burkolt teret szerettük volna barátságosabbá tenni a kiültetett egynyári fajtákkal – mesélte érdeklődésünkre Laczkó Mária, a hévízi GAMESz kertészmérnök vezetője.

heviz viragositas

– Alapszín adó növényként a szalmarózsa sötét narancsszínű fajtájára esett a választásunk. A növények formavilágában szerettük volna megmutatni, hogy egy viszonylag kis alapterületen, milyen nagy és érdekes biológiai produktum hozható létre a díszítő növények leleményes összeültetésével. A május legvégén beültetett palánták hamarosan nagyméretű növény egyedek lesznek. Olyan sárga büdöskefajta is az ágyba került, ami karózás nélkül, önmagától másfél méteres magasságra nő majd meg. Ugyanekkora méretű kannák, szalviák, díszgyertyák, menyecskeszem fajok, Kleopátra tűje is helyet kértek maguknak.

Az egynyáriként alkalmazott növények közé idén több olyan évelő növényt kevertünk, amik korán bevirágzanak, és egész nyár alatt folyamatos díszt adnak. Nyár végén átültetjük őket meglévő évelőágyakba, ezzel szaporítva ott a fajok változatosságát. Magyarországon máshol még nem láthatták a szárai végén sárga gömbvirágzatú, Ausztráliában és Új-Zélandon őshonos Craspedia globosa fajtájú növényt.

Az évelő menyecskeszem dupla virágú napsárga változata és a szintén sárga, apróbb virágú, másfél méteresre is megnövő válfaja is meghatározó virágékessége lett az ágyaknak. Nagyobb látványfelülettel számolhatunk, ha az ágyban nem egynemű, alacsony növekedési magasságú, mozaikszerű beültetést választunk.

Az ágy vertikális díszítését a struktúrával emeljük, vagyis nagyméretű növényeket ültetünk. Kis foltokban váltakoznak a növények, a dzsungelszerű összeültetést megjelenítő szabályos mintázat 4-5-10 tő növény kiültetése után folyamatosan változik, már ezért sem volt könnyű feladat a rendszer végső kialakítása. A kiültetett virágok 40x40, 30x30, 25x25 és 20x20-as tőtávolságokat igényelnek, ezt alakítottuk át a csepegtető öntözés miatt 40x 40, 30, 25, 20 cm sor és tőtávolságra.

A növények nagyon kicsi foltonként váltakoztak az ágyban, az ültetési távolság is így változott. A nagyméretű növényeket nehéz oldalról kézi öntözéssel elegendő vízhez juttatni. Ezért és az öntözővíz-takarékosságra tekintettel alakítottuk ki itt a csepegtető öntözés szisztémáját. Programozottan, kevesebb pontos vízmennyiség szabályozással, víztakarékosan, precíz növény eléréssel éjszakánként öntözünk. Így a napfény hatására nincs haszontalan elpárolgás, a vízcsepp azonnal a termőtalajra kerül. A kiültetett ágyakba 40 centiméterenként húztuk be a csöpögtető csöveket.

- A tavalyinál több, vagy kevesebb virág díszlik majd a fürdőváros közterein?

- A beültetendő felületek nagysága, mérete nem csak a felületek intenzitása változott. Idén több olyan növényt használtunk, ami drágábban beszerezhető, nagyobb értékű és terjedelmesebb méretű. A tervezésnél figyelembe vettük a növény végleges méretét, így darabszámra kevesebb egynyári palántát kell kiültetnünk. A négyzetméterre kivetített költségek nem nőttek, gyakorlatilag a tavalyi szinten maradtak, nagyobb biológiai és esztétikai produktummal. A Festetics téren egy különleges, nem peronoszpóra érzékeny, a közteret dekoratívan díszítő, Új-guineai, vízi fukszia sorozatot ültettünk el.

A Rákóczi utcában a nagy, burkolt felületek között, viszonylag kevés számú sorfa magaslik, illetve csak néhány parányi zöld terület van. Ennek feloldására úgy gondoltuk, hogy az itt sétálók díszített zöldfelület igényét nagyméretű, mobil virágtartókkal igyekszünk kielégíteni, amelyekbe, a tavaly megszokottól eltérően ebben az évben már csak muskátlik kerültek.

A korábbi, vegyes, rövidebb életű összeültetések nem tudták a gyógyturisták által elvárt igényeket kielégíteni, nem voltak képesek késő őszig tartó látványos képet biztosítani. A nyári virágosítást úgy próbáltuk végrehajtani, hogy a gondos szakmaisággal kiültetett növények a lehető leghosszabban és a lehető legdekoratívabban szolgálják az itt élőket és a vendégeinket. A város rendezett, tiszta közterületei, zöldterületei, virágágyai komoly turisztikai vonzerőt jelentenek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK