2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

Forgácsoló és hegesztő szakmákban szerezhetnek gyakorlatot

2016. július 15. péntek, 17:31
Címkék:

A város megtartóerejének növelését, új munkahelyek létrejöttét hivatott segíteni a Duális Szakképző Központ, melyet az országban elsőként hoznak létre Zalaegerszegen. Működtetését a város önkormányzata és kilenc cég által alkotott gazdasági társaság fogja végezni, amely bejegyzés alatt áll jelenleg.

pylon hegeszt1

Az országban elsőként létesül
Duális Szakképző Központ Zalaegerszegen

Gecse Péter alpolgármester a sajtótájékoztatón a Duális Szakképző Központ vonatkozásában további egyedülálló sajátosságnak nevezte a helyi vállalkozások és az önkormányzat által létrehozandó gazdasági társaságot, amely jól demonstrálja a város és a helyi gazdaság konkrét együttműködését a munkaerő-piaci kihívások kezelésére.

A központ feladata lesz, hogy gyakorlati helyszínként segítse a képzést, és ezáltal a helyi vállalkozások munkaerő-piaci igényeinek kielégítését. Fontos elvárás az önfenntartás is. Ezért a központ nem mesterséges képzőhelyként fog működni, hanem valós termelési környezetként, ahol az üzemeltető cég a piacról szerez munkákat. A diákok pedig ezek megvalósítása során szereznek gyakorlati készségeket. A szakképzési központ tevékenysége szorosan ráépül a duális felsőoktatási képzésre.

gecse vadvari

Vadvári Tibor oktatásért felelős alpolgármester ezt azzal egészítette ki, hogy a Zalaegerszegi Duális Képzőközpont Kft.-nek 16,3 százalékban tulajdonosa az önkormányzat, a további hányadon kilenc vállalkozás osztozik.

Hozzátette, hogy a szakképző központ elsősorban olyan tanulóknak biztosít majd gyakorlati képzőhelyet, akik tanulmányuk idejére nem tudtak még helyet találni más cégeknél. Szeptembertől a tervek szerint a 9. osztályosok már ebben a központban tanulhatnak olyan gépészeti jellegű hiányszakmákban, mint az ipari forgácsoló vagy a hegesztő.

A város önkormányzata első körben az egykori nyomdaépületben alakítja ki a szakképző központot. Ezt követően hozza létre új és egyben végleges épületét az egyetemek és a Munkácsy-szakiskola közötti területen a Modern városok program ipari csarnokok építésére szánt másfél milliárd forintos keretéből.

A város a Duális Szakképző Központ működéshez az épület biztosításával, míg a tulajdonos vállalkozások gépek, berendezések, megrendelések biztosításával járulnak hozzá.

(Felső fotó: illusztráció, korábbi felvétel)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK