2020.02.21., péntek - Gerzson Zalaegerszeg időjárása

Archivum

Élni is érdemes legyen a városban

2016. július 01. péntek, 17:36
Címkék:

Nem csak születni, de élni is érdemes legyen a városban – fogalmazta meg Zalaegerszeg jövőképét Lázár János az Edelmann Hungary Packaging Zrt. új zalaegerszegi gyárának avatásán. A beruházást a német Edelmann nyomdaipari cégcsoport 5 milliárd forintból valósította meg, melyből 500 millió forint az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert európai uniós támogatás.

edelmanna gyar net

Lázár: Zalaegerszeg gazdaságfejlesztési programja példaértékű

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, Zalaegerszeg a megyei jogú városok közösségében példaértékű gazdaságfejlesztési programot hajtott végre az elmúlt években. Az Edelmann csoport, amikor hat évvel ezelőtt megvásárolta a tőkehiánnyal küzdő nyomdaipari vállalatot, ezt a város teljes támogatásával tehette. Méltatta azt is, hogy a város vezetése és képviselő-testülete a többi cégre is figyelve több ezer munkahely megtartását illetve újak létrejöttét segítette.

A miniszter kitért ennek fontosságára, emlékeztetve arra, hogy a zalai megyeszékhely korábban gazdasági nehézségekkel küzdött, munkahelyek ezrei szűntek meg váratlanul, volt olyan időszak, amikor csökkent a város adóbevétele, ezért új adókat kellett kivetni. A kormányzat segítségére valamint a zalaegerszegi választópolgárok adóforintjaira és áldozatvállalására volt szükség ahhoz, hogy a város talpon tudjon maradni, és fejlődni tudjon.

Az Edelmann csoport beruházást méltatva azt hangsúlyozta, hogy csomagolástechnikában piacvezető német családi vállalkozás zalaegerszegi gyára nemcsak Magyarországon, de Dél-Európában is fontos szerepet fog betölteni a következő időszakban, növelve a termeléskapacitást és az invesztíciót.

edelmanna lazar nemet

Lázár János (b. 2.) az Edelmann konszern vezetői társaságában

.

Lázár János a továbbiakban azokról a kormányzati intézkedésekről szólt, melyekkel Zalaegerszeget kívánják segíteni gazdaságfejlesztési céljai elérésében. A kormány ennek érdekében hozta meg területfejlesztési, területpolitikai döntését arról, hogy 40 milliárd forintos állami beruházással autonóm, vagyis önvezető járművek fejlesztésére is alkalmas járműipari tesztpálya épüljön Zalaegerszegen, az északi ipari parkban. Megemlítette továbbá, hogy 105 milliárd forintból négysávos úton fogják összekötni a 76-os főutat az M7-essel, valamint megépítik az M9-es autópályát Zalaegerszegtől Vasvárig.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere hangsúlyozta, az északi ipari parkban megvalósult 4,5 milliárd forintos beruházás 2001 óta a térség legnagyobb ipari fejlesztése. A fejlesztéssel a német és a magyar gazdasági kapcsolatok tovább erősödnek, Zalaegerszeg nyitott a Németországból érkező befektetésekre, az egykori Zalai Nyomda pedig jó kezekbe került az Edelmann konszernnél. A beruházáshoz az önkormányzat minden tőle telhető erkölcsi és anyagi támogatást igyekezett megadni. Talán ennek is köszönhető, hogy a cégcsoporttal már egy újabb, a szomszédos területre vonatkozó, bővítést tartalmazó szerződést is aláírtak.

Hatalmas kitörési lehetőségnek nevezte a Modern városok program kormánnyal megkötött szerződését, amely új iparterületek kialakítását, csarnoképítéseket, logisztikai központ létesítését, iparvágány bekötését tartalmazza, valamint a sok évtizedes hátrány ledolgozása érdekében a gyorsforgalmi összeköttetést biztosít Zalaegerszeg számára.

edelmanna lazar net

Lázár János a gyár egyik dolgozójával beszélget,
mellette Vigh László és Balaicz Zoltán

.

– Azt szeretnénk, ha Zalaegerszeg nem csak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is lenne! A jövő városához, egy erős városhoz erős helyi gazdaság szükséges! Városunk sikeréhez cégek, munkahelyek, dolgozó zalaegerszegi polgárok szükségesek, hogy Zalaegerszegen mindenki megtalálja a jövőjét! – hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

Dierk Schröder, az Edelmann konszern ügyvezetője elmondta, a zalaegerszegi gyár mind a termelési kapacitást, mind a minőséget tekintve a cégcsoporton belül a harmadik helyet foglalja el, ez a pozíció a következő években is tartható lesz. A beruházás révén a foglalkoztatottak száma 177-ről 280-ra nőtt az új 14 ezer négyzetméteres gyáregységben. Terveik szerint a dolgozók létszáma 300-ra bővül 2020-ig, a forgalom – amely tavaly 5 milliárd forint volt – eléri a 8 milliárd forintot, az export aránya pedig a jelenlegi 18 százalékról 30 százalékra nő.

edelmanna gyar1 net

Vigh László országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében elmondta, Magyarországon 6 ezer német vállalkozás 300 ezer embert foglalkoztat jelenleg. Kiemelte, hazánk számára fontos stratégiai partner Németország, ahogy Zalaegerszeg számára az Edelmann jelenléte, ami segíti gazdaságfejlesztési céljaik elérését a zalai megyeszékhelyen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK