2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mariska udvar és Tájház

2016. július 13. szerda, 16:53
Címkék:

A Hagyományőrző Mariska udvar és a Tájház a tradíciók tiszteletének két fellegvára Kehidakustányban. Mindkettő családi örökség vásárlásával került önkormányzati tulajdonba, míg a Mariska udvar élő programok helyszínéül szolgál, addig a Tájház a régmúltat bemutató szereppel bír. A turisztikai látványosságként is funkcionáló létesítményeket június elején adták át a termál- és élményfürdőjéről nevezetes településen.

kehidakustany tajhaz1

Értékek, hagyományok tisztelete Kehidakustányban

– Mindkét épület és udvara romokban hevert, éppen ezért vásároltuk meg évekkel ezelőtt, hogy megmentsük az ingatlanokat helytörténeti értékeink bemutatása, megőrzése céljával – tájékoztatott Lázár István polgármester, akivel először a Hagyományőrző Mariska udvart tekintettük meg. – Hatalmas munkába fogtunk, az épületet és az istállót is helyreállítottuk, megőrizve a múlt század első felében épült falusi házak építészeti sajátosságait. Berendeztük régi tárgyakkal és bútorokkal, ez itt például nagymamám tűzhelye. Tavaly kísérletképpen mindenféle gyümölcsből lekvárokat főztünk be – mutatta a szekrényben álló felcímkézett üvegeket a polgármester.

 
 És még nincs vége a rácsodálkozásnak. A ház mögötti istálló pajtaszínházként megújulva szintén a régi időket idézi, padokkal, egyik végében kis színpaddal és ülőhelyként szolgáló szalmakötegekkel.

kehida-udvar1

– Mindkét helyiség kézműves foglalkozások helyszíne, ahol a gyerekek praktikus technikákat tanulhatnak meg, mialatt betekintést kapnak a régmúlt hagyományairól, az akkor élt emberek mindennapjairól – mondta a polgármester. – A Mariska udvar nemcsak megújult, de a sok-sok programnak köszönhetően újraéledt. A gyerekek a nyári napközis tábor ideje alatt is több napot töltenek el itt.

Az udvar hátsó részében gyógy- és fűszernövény-kertet is kialakítottak. Az önkormányzat a házzal szembeni földpincét is fel szeretné újítani, tudtuk meg a polgármestertől.

– Ha a Mariska udvar bámulatra méltó, akkor a Tájház egyenesen lenyűgöző – jegyzem meg belépve az épületbe. (A Zalai Naplóban korábban tudósítottunk arról, hogy az önkormányzat az épület megmentését tervezi, sőt egy fotót is mellékeltünk az akkori állapotról. Így ez a két állítás egyáltalán nem túlzás.)

– Köszönet illeti az ingatlanok örököseit, akik az eladással segítették az épületekkel kapcsolatos szándékaink megvalósítását. A százéves Tájház három helyiségét, a két szobát és a konyhát a tulajdonosok által annak idején használt, és a helyi lakosoktól beszerzett darabokkal rendeztük be – vezetett körbe a polgármester. – Örömünkre szolgál, hogy hűen tükrözi a régi paraszti élet tárgyi, tevékenységbeli, viseletbeli emlékeit az igazán gazdag felszereltségének köszönhetően. A Tájház hátsó helyiségében berendeztünk egy kamrát is, ahol régi mezőgazdasági eszközök kaptak helyet. Az udvar végében őshonos gyümölcsfák telepítésével Tündérkertet hoztunk létre. A folytatásban az istálló helyreállításával valamint bognár- és kovácsműhely létesítésével fogjuk bővíteni a látnivalókat.

kehida kert

A június 4-i átadáson büszkén ünnepelhetett a falu közössége. "Zalaiul" mesélt a Tájházról Gergely János helytörténész, majd a látnivalók közt felelős házigazdaként Gellért Erzsébet tartott tárlatvezetést. Az őshonos gyümölcsfafajtákból létrehozott kis gyümölcsöskertet Kiss András, a Tündérkert mozgalom térségi képviselője mutatta be. A fákat jelképesen gyermekek fogadták örökbe. A Mariska udvarban kialakított gyógy- és fűszernövény kertet Girdán Józsefné szakmai vezetésével tekinthette meg a közönség. Itt, a pajtaszínházban illetve a lombos fák alatt látták vendégül a résztvevőket csülökpörkölttel, házi rétesekkel, pogácsákkal, prószákkal. A harapnivalókhoz házi készítésű bodzaszörpöt kínáltak. A bort és a pálinkát helyi gazdák ajánlották fel.

– Az önkormányzat saját anyagi ereje mellett a Leader pályázati program és más források segítségével teremtettük meg a régmúlt emlékeinek megőrzését, becsben tartását, hogy azok megérdemelt módon a falu jelenének és jövőjének is részesei lehessenek – hangsúlyozta a polgármester. – S ezzel még nem teljes az értékmentés. A turisztikai egyesület emeleti épületében hamarosan megnyitjuk a babamúzeumot, amit a Göcseji Múzeum őrzött eddig. Népviseletbe öltöztetett babákból áll a gyűjtemény, amit tulajdonosa készített, és amelyet önkormányzatunknak adományozott.

Az avatási ünnepségen a szomszédos zalaszentlászlói Mákvirág citera- és népdalkör mellett helyi óvodások, iskolások léptek színpadra színvonalas műsorral.

Kehidakustány önkormányzata nyolc évvel ezelőtt, faluként országosan is egyedülálló módon vállalta, hogy az alacsony gyermeklétszám ellenére továbbra is biztosítja helyben az oktatást, és ehhez új iskolát épít. Az intézmény a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Deák Ferenc Általános Iskolájaként működik nyolc osztállyal. Idén ballagtak el azok a nyolcadikosok, akik a nyitás idején elsős kisdiákként ültek be az iskolapadba – számolt be örömmel az "évfordulóról" Lázár István.

kehida-avat2

Kehidakustány önkormányzata a hitéletet, ennek kapcsán erdélyi kapcsolatainak ápolását is fontosnak tartja. A polgármester április végén Szászba látogatott, ahol megkoszorúzta Msgr. Gajdó Zoltán pápai káplán sírját, aki 2006-tól sokat tett a kehidakustányi egyházközség megmentése és újjászervezése érdekében. Erdélyi látogatásának következő állomásán, Gyímesfelsőlokon Berszán Lajos atya pappá szentelésének ötvenedik évfordulóján vett részt, majd július 3-án aranymiséjén.

Kehidakustány július 9-én újból ünnepelt, ekkor rendezte meg az önkormányzat támogatásával a turisztikai egyesület a juliális programot a falu olimpiával együtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK