2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Biztonságos füstelvezetés 180 lakásban

2012. február 09. csütörtök, 18:18
Címkék:

Egycsatornás gyűjtőkémények biztonsági korszerűsítésére írt ki költségmegosztásos pályázatot Zalaegerszeg önkormányzata, mely összesen 20 millió forintot biztosít az általa vállalt támogatási részre. A városban sok épületben üzemel az életveszélyesnek számító termofor kémény, melyből a legtöbb a Kertvárosban és a Landorhegyen található. Mintegy kétharmadát kicserélték már, de még így is maradt ezerötszáz, mely közel hatezer lakást érint a megyeszékhelyen.

 

termoforkemeny1

 

Pályázat termofor kémények korszerűsítésére

 

– A konstrukcióhiba következtében visszaáramlik az égéstermék a lakásban, ami rendkívül veszélyessé teszi ezeket a kéményeket. Miután a legutóbbi pályázati keret nem merült ki, a város közgyűlése úgy döntött, új kiírást tesz közé – tájékoztatott Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere. – A pályázat kétlépcsős. A társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek először az önkormányzathoz kell benyújtaniuk pályázataikat, melyeket a kedvező önkormányzati döntést követően továbbítaniuk kell Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak.

A polgármester a költségmegosztásról elmondta, a város vissza nem térítendő támogatásként a bekerülési költség legfeljebb 30 százalékát biztosítja. Maximum negyven százalék az állami támogatás, mellyel a tervezés, az engedélyezési tervdokumentáció készítése, a kivitelezés, a szakhatósági hozzájárulások beszerzése és a műszaki ellenőrzés díja finanszírozható az áfával együtt.

A harmadik költségrészt a lakástulajdonosok viselik. Ez a saját erő a bekerülési költség harminc százaléka, állami támogatás nélkül pedig a bekerülési költség és az önkormányzati támogatás különbözete. Zalaegerszeg önkormányzatához március 12-ig lehet benyújtani a pályázatot, az állami hozzájárulásról várhatóan júniusban döntenek.

 

termoforkemeny2

 

– Úgy számolunk, hogy a rendelkezésre álló keret segítségével 180 lakásban válhat biztonságossá a füstelvezetés. Nagyon fontos, hogy éljenek a lakástulajdonosok a pályázat adta lehetőséggel, mert bármikor előfordulhat akár tragikus végű baleset a hibás termofor kémények használata miatt.

A támogatás kizárólag lakáscélú épületekre, vagy épületrészekre igényelhető, üzletek, irodák, vállalkozások telephelyei nem vehetnek részt a programban. Az egycsatornás gyűjtőkémények felújítását szolgáló pályázat csak a korszerűsítést támogatja, tehát nem vonatkozik a tüzelőberendezések cseréjére, javítására.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK