2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kis csacsik a skanzenben

2011. április 19. kedd, 09:51
Címkék:

Két kis csacsival gazdagodott a Göcseji Falumúzeum állatvilága. A kétlábúak és a kecskék mellé Pécsről érkezett egy féléves ikerpár, Marcipán és Piskóta. A két különböző nemű jószág a Misina Természet- és Állatvédő Egyesülettől ajándékként került a skanzenbe április 12-én. A látogatók először húsvétkor találkozhatnak a barátságos kiscsikókkal

 

Julcsi helyett marcipán és piskóta

Varju András, a múzeum műtárgyvédelmi és műszaki osztályának vezetője elmondta: ritkaságnak számít, hogy szamarak ikreket ellenek, ezért is különlegesek a Zalaegerszegre került csacsik. (Egyébként is érdekes látnivalónak számítanak, hiszen kevés számú, 4000–5000 egyed él ebből a fajból Magyarországon, mely törvényileg védett, őshonos háziállatnak számít.)

Tavaly idős kora miatt elpusztult a szabadtéri múzeumban élő szamár (Julcsi), helyette érkeztek a kicsik, ajándékként. Ellátásuk sem kerül költségbe, mert szponzori pártolás („örökbefogadás”) révén a takarmányozás és az állatorvosi ellátás költségét is külső személy vállalta.

Varju András hozzátette: a látogatók között nagyon népszerű, hogy a skanzenben már közel 20 éve láthatók állatok. Lennének terveik az állomány bővítésére is – akár mangalicák betelepítésére –,  de anyagi akadályok nehezítik a megvalósítást. Jelenleg három karbantartó személy végzi az állatok és a terület gondozását. (A feladataik az idén sokasodnak, mert egyrészt a tavalyi esős időjárás, másrészt a korral járó elhasználódás miatt javítani, cserélni kell a házak zsúpozását.)

Szintén ellátási gondok miatt kell rendre elajándékozni a múzeumban születő kecskegidákat is. Pályázati támogatási lehetőségben reménykednek a skanzen munkatársai, és az idén is várják az önkéntes segítőket a szezonban.
A szabadtéri múzeumban egyébként húsvétkor nemcsak a kis csacsikat lehet megtekinteni, hanem nyusziszépségverseny is örömet okozhat az állatbarátoknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK