2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tíz éves a Griff Bábszínház

2014. szeptember 29. hétfő, 09:25
Címkék:

Tíz esztendővel ezelőtt, 2004 októberében nyílt meg a zalaegerszegi Griff Bábszínház. Az első előadás a Hófehérke volt, melyet Kovács Ildikó állított színpadra. A társulat életében azóta több igazgatóváltásra (Kovács Géza, Bősze Katalin, Horváth Károly, Pinczés István) is sor került, és költözött is az intézmény.

babszinhaz 1

A gyerekek mosolya a legfontosabb

Míg kezdetben a Keresztury VMK (akkor Gönczi ÁMK) adott otthont a bábszínháznak, az utóbbi években a Hevesi Sándor Színház stúdióterme az előadások és a munka helyszíne. Az idei évad első premierje (Gimesi Dóra: Szélszabadító, rendező Bartal Kiss Rita) előtt egy jubileumi kiállítással ünnepelték a 10. születésnapot. A színház nézőtéri galériájában bábokból, díszletekből, fotókból és egykori plakátokból nyílt tárlat. Mivel a hely szűkössége miatt nem tudták az összes eddigi előadás kellékét bemutatni, úgy válogattak, hogy lehetőleg minden igazgató korszakából kiállíthassák egy-egy jelentős darab "szereplőit" és díszleteit.

Szűcs István megbízott igazgató a tárlatnyitón azt is elmondta: az elmúlt tíz évben összesen 62 bemutatója volt a bábszínháznak, és 250 ezer néző látogatott el az előadásokra. S bár a Griff Bábszínház nem nagy társulat, ezek a számok okot adnak az ünneplésre. A premierek előtti igalom, a gyerekek kíváncsi tekintete és mosolya mindig – még a legnehezebb helyzetekben is – erőt adott a társulatnak. A lényeg ugyanis az, hogy a gyerekek megszeressék a színház világát, és később ők is kultúrafogyasztóvá váljanak. A Griff Bábszínház sikerei között tartja számon, hogy más városokba, sőt külföldön is sikeresen szerepeltek jó néhány darabbal, és még Japánba is eljutottak.

A kiállítást Horváthné Bencze Irén üvegfestő, a bábszínház egyik támogatója nyitotta meg. A Szélszabadító premierje után pedig fogadás várta a kollégákat, barátokat a színház büféjében, ahol a város nevében dr. Kovács Gábor mondott pohárköszöntőt.

babszinhaz 2

A Griff Bábszínház születésnapi ünnepségére meghívta az összes volt igazgatót, és mindazokat, akik valaha a társulatnál dolgoztak – ám mint azt Szűcs István elmondta – sajnos közülük senki sem tudott eljönni a jubileumi eseményre, így szűk körben ünnepelnek. Hamarosan ismét igazgatóváltás lesz a bábszínházban; Pinczés István direktor ugyanis tartós betegsége miatt felmentését kérte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK