2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Város napok” a rendszerváltozás után

2010. május 11. kedd, 17:39
Címkék:

Zalaegerszegen a rendszerváltozás utáni első közgyűlés szervezte meg az első város napi ünnepséget, megemlékezve ezzel az 1885. május 13-i eseményekről, mikor rendezett tanácsú város lett a megyeszékhely.

Kiemelt programok május 13-án

1993. május 13-án volt az első nagyobb ünnepség a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Ekkor avatták fel a város új zászlaját és címerét, ez utóbbiból egy Németh János által készített kerámiaváltozat a városháza homlokzatára is felkerült, s azóta is ott díszeleg.

1994-ben már a felújított városi Díszteremben volt az ünnepség, ahol Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója, akkori önkormányzati képviselő, kulturális bizottsági tag (ma a Millecentenáriumi Közalapítvány elnöke) mondott beszédet. Ezen az ünnepi közgyűlésen kapott díszpolgári címet Németh János keramikusművész, illetve két Pro Urbe-díjat is kiosztottak – Gondi Béla újságírónak és dr. Kovács László szülész-nőgyógyásznak.

Németh János átveszi a díszpolgári kitüntetést 1994-ben.

1995-ben a rendezett tanácsú várossá válás 110. évfordulóján volt az első nagyobb szabású, több napos Egerszeg Fesztivál. Ekkor került sor az első polgáravatásra, ahol dr. Gyimesi Endre polgármester hivatalosan is a város felnőtt polgáraivá fogadta a végzős gimnazistákat. Ekkor került felavatásra Németh János Szent Rókus domborműve, mely az akkori Postabank, vagyis a régi Ispotály oldalán került elhelyezésre. A díszközgyűlésen posztumusz díszpolgári címet dr. Degré Alajos kapott. Készülve a következő évi millecentenáriumi eseményekre, megalakult a Millecentenáriumi Közalapítvány.

1996 a millecentenárium esztendeje volt, a honfoglalás 1100. évfordulóját ünnepelte az ország. Az Egerszeg Fesztivál keretében nagyszabású folklórfesztivál zajlott, Erdélyből és számos testvérvárosból érkeztek táncosok a „Táncol a város” programra. Nemcsak Zalaegerszeg belvárosában, hanem a peremkerületekben is folyt a táncmulatság.

1997 szintén nevezetes dátum volt, hiszen ekkor ünnepelte a város első írásos említésének 750. évfordulóját. A Vizslaparkban, az egykori Lenin-szobor helyén Címerházat avattak, s számos elemmel bővült az Egerszeg Fesztivál programja. Az évfordulóra több helytörténeti kiadvány is megjelent. Felelevenítették a ‘30-as évek Göcseji Hetek rendezvénysorozatát is.

2000-ben ismét dupla ünnepség volt, hiszen a rendezett tanácsúság 115. évfordulóján kívül a millennium éve is ekkor volt. A májusi Egerszeg 2000 Fesztiválon a város millenniumi zászlót vehetett át az akkori kormányfőtől, Orbán Viktortól. Ezen a napon került átadásra a Gébárti termálfürdő első „blokkja”.

2005-ben várostörténeti konferencia tisztelgett a rendezett tanácsú várossá válás 120. évfordulója előtt. A Végvárból megyeszékhely című tanácskozás anyaga 2006-ban könyv formájában is megjelent.
Idén, a 125. évfordulón ismét díszközgyűlés és várostörténeti konferencia tiszteleg a jeles esemény előtt, sok más egyéb program mellett. A Zala Megyei Levéltár által szervezett „Újabb fejezetek Zalaegerszeg történetéből” tudományos ülés anyaga várhatóan szintén megjelenik könyv alakban.

Az elmúlt évtizedekben többször változott az Egerszeg Fesztiválok helyszíne is: sokáig a Gébárti-tó, majd a sportcsarnok mögötti/melletti terület volt a rendezvények, zenés programok otthona. 2008-tól az események a belváros utcáiba költöztek. A fesztivál hétvégéjén igazi sétálóutcává változik a Kossuth utca, s immár két színpad – nagyszínpad, sörsátor – és borutca is várja a közönséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK