2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Védett orchideák Zalában is

2012. február 20. hétfő, 21:15
Címkék:

Még csak másfél éve él Zalában az orchideák egyik hazai szaktekintélye, máris több fajt, köztük fokozottan védetteket is felfedezett a vidéken. Azt mondja, akár zarándokhely is lehetne néhány terület a megyében e szempontból. Odafigyelésre azonban szükség van, hiszen tavaly is a túl korai kaszálás áldozata lett néhány ritka tő. Illyés Zoltán biológus hamarosan két neves szakmai kongresszus előadója is lesz a témában. A részletekről beszélgettünk. Budapesti gimnáziumi évek és a Bükkben töltött nyári szünidők tették biológussá. Egy osztálykirándulás alkalmával, lett a hazai orchiedák szerelmese.

Az orchidea a környezet állapotát is mutatja

Merthogy a Kárpát - medence 64 ilyen fajjal büszkélkedhet még ma is, bár a növények létét az ember környezetpusztító tevékenysége erősen veszélyezteti. Talán kevesen tudják, hogy néhány védett fajnak fegyveres őrzés is jár hatalmas eszmei értéke nyomán. A hazai orchideákat botanikai szempontból sokan vizsgálták, mélyrehatóan azonban kevesen. Ezen belül is a legkevésbé kutatott növényt, a lapi hagymaburkot választotta doktori disszertációja témájául.

illyes-zoltan 1

- Ez az egyetlen faj, mely küllemében egyáltalán nem, de sok élettani tulajdonságában, nagyban hasonlít a trópusi rokonaihoz. Azért választottam, mert ma elég kevés növényről mondható el, hogy még nem kutatták. A lápi hagymaburok nehéz, (akár életveszélyes) megközelíthetősége miatt ebbe a körbe tartozik A világon mindenhol találhatók orchideák, a lápos környezetet azonban különösen kedvelik. A magyar lápvidék 97 százaléka mára megszűnt. A Velencei - tónál és a Csepel - sziget környékén azonban még léteznek nagy kiterjedésű lápok, sőt ezek egy különleges formája a vízen lebegő úszóláp. A táj jellemzői adják a kutatás nehézségét is. A megközelíthetőség fizikailag problémás, és az elmerülés veszélyét is vállalni kell. Ezért is maradt fehér folt a kutatásra váró helyek közül. Érdekes téma az orchideák és gombák együttélése is, melyet szintén csak néhány éve lehet alaposabban vizsgálni, mert azóta áll a tudomány rendelkezésére megfelelő műszerállomány. Ez lesz a témám a február végén Gödöllőn rendezendő kongresszuson.

- Az Európai Orchidea Kongresszus és Kiállítás előadója is lesz.

- Áprilisban Magyarország lesz a helyszíne a XV. nemzetközi találkozónak, ahova meghívtak előadni.

illyes-zoltan 2

Illyés Zoltán


- Ilyen közismert a szakmában?

- Kevesen vagyunk, akik ezzel foglalkozunk, illetve a doktori cím egyik feltétele, hogy külföldi lapokban kell publikálni. Így már angol kollégák is felfigyeltek rám. Illetve amikor itt jártak Zalaegerszegen Angliából vendégek, tátott szájjal járták a környéket.

- És Ön mekkora területet járt már be Zalában?

- Csácstól Pölöskéig, illetve, akármerre járunk (kirándulás, rokonok, ismerősök látogatása), mindig elmegyek egy órácskát, bejárni a vidéket. Szerencsére azt mondhatom, hogy orchideákban gazdagok vagyunk. Olyan szépségekkel rendelkezünk, mint a trópusi fajok, csak a növények mérte kisebb. Ezért le kell hajolni, hasalni hozzájuk, hogy magukkal ragadjanak. Ilyen a fokozottan védett méhbangó, mely az egyik leglátványosabb orchideánk. Zalában is van, de éppen a védelme miatt nem szeretném a pontos lelőhelyet megmondani. Az viszont nem titok, hogy az Azáleás - völgy vagy a botfai temető is bővelkedik ilyen növényekben, fel is hívtam az illetékesek figyelmét erre.

- A biológiai sokféleség szószólója tanárként, kutatóként, magánemberként egyaránt. Az orchideák jelenléte mit tesz hozzá a világhoz?

- Az élőhely minőségét mutató faj az orchidea. Mivel csak szűk környezeti körülményekhez képes alkalmazkodni, nagyon jól mutatja a környezet állapotát. Sajnos erről nem sok jó mondható el, az emberi beavatkozások (főként a mezőgazdasági műtrágyázás) miatt. Az alkalmazkodás néhány csodája azonban megjelent. Így az említett méhbangó, mivel a beporzást végzők posztméhek száma jelentősen csökkent, önbeporzóvá vált. Ez egyrészt a túlélés csodája, másrészt viszont a fajon belüli szaporodás hosszú távon nagyon sérülékennyé teszi a növényt. Az orchidea egyébként sem jó a versengésben, a túlélésért folytatott harcban, így a talaj változás miatt szaporodó sás, fű és egyéb fajok könnyen elnyomják. A műtrágyázás, mely a tavak algásodását is okozza nem kedvez.

- A tavak állapotáról minden nyáron azt hallani, hogy megfelelő.

- Igen, itt általában az emberi szervezet tűréshatára a mérce. De ez a határérték akár változtatható is. Az ember így oldja meg ezt a kérdést. Bár az Európai Unió nagyon kemény tervvel rendelkezik a vízminőség javítás érdekében, a valóságban kevés pozitív változás van.

- Elhivatottsága valószínűleg kiváló pedagógussá is teszi.

- Igyekszem a technikai vívmányokat felhasználni a tanítás során. De azt látom, hogy a saját élményeimet megosztva tízszer több figyelmet kapok a diákoktól.

Illyés Zoltán mivel gyalogosan jár Botfáról Búcsúszentlászlóra tanítani, testközelből tapasztalta az egykor sokat használt gyalogút rossz állapotát. Ezért civilek közreműködésével, szabadidejük terhére kitisztították, s ezzel újra járhatóvá tették a területet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK