2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új Leader új esély a fejlesztésekre

2016. február 05. péntek, 14:44
Címkék:

A stratégia jövőképe olyan közép-zalai térség kialakítása, ami megőrizve a vidéki életformát biztos megélhetést nyújt az itt élők számára – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő, a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke a 2014–2020-as Leader-programot ismertető sajtótájékoztatón.

felsorajk doriek

 Dr. Csikós Andrea Dóra, Vigh László és Polák Anett

.

A Közép-Zala Gyöngyszemei Egyesület
még várja a projektötleteket

.

Elmondta, a 32 települést, annak közel 19 ezer lakosát összefogó egyesületük rentábilisan működött ez idáig is. Az új Leader-program ötéves működési forrást biztosít a két munkatárs alkalmazásához, ő pedig továbbra is társadalmi munkában végzi feladatát. A felsőrajki irodáért nem kér bérleti díjat a helyi önkormányzat, így csak a dologi kiadások terhelik az egyesületet.

Vigh László a Leader-program jelentőségének nevezte, hogy a települések önkormányzatai, vállalkozói, egyházi és civil szervezetei határozhatják meg a pályázati célokat fejlesztési szándékaik szerint. Kiemelte, a kormány vállalásaival összhangban a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, míg 40 százalékát közösségfejlesztésre szánják.

Dr. Csikós Andrea Dóra munkaszervezet-vezető hozzáfűzte, a tagságban és a tízfős tervezéskoordináló csoportban a három érdekszféra közel egyenlő arányban képviseli magát. Mindez az egyenlő esélyeket szolgálja.

A Leader pályázati felhívások alapja a helyi akciócsoport által elfogadott helyi fejlesztési stratégia (HFS). A Közép-Zala Gyöngyszemei egyesület ennek elkészítését végzi, amit a Miniszterelnökség 8,7 millió forint pályázati támogatással segít.

Feladatuk a térség társadalmi-gazdasági helyzetének elemzése, a fejlesztési elképzelések összegyűjtése. Eddig 120 projektötlet érkezett be a felsőrajki irodához vállalkozóktól, kistermelőktől, önkormányzatoktól és civilektől. Február közepéig még várják a projektötleteket. A beérkezettek alapján a következő pályázati célokat határozták meg. Önkormányzatok és civilek számára, települési alapinfrastruktúrák kiépítése, modernizációja, klímaváltozás kihívásainak kezelése, térségi nagyrendezvények támogatása, valamint közösségi (mezőgazdasági) feldolgozók létesítése, továbbfejlesztése. A vállalkozói réteg számára versenyképes vállalkozások, helyi termékek előállításának és piacra jutásának segítése, valamint deáki hagyaték, vallásturizmus.

A pályázati célokról a Miniszterelnökség dönt, a kiírások közzététele az áprilisi véglegesítés után indulhat meg.

A Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület 2020-ig összesen 387 millió forint forrás lekötésére kap esélyt, amelyből 232 milliót a gazdaság-, míg 155 milliót közösségi célú fejlesztésekre fordíthat.

Az egyesület továbbra is megtartja immár hagyományossá vált rendezvényeit, így a dióskáli borversenyt, a misefai parasztolimpiát, a szentpéterúri művészeti fesztivált és a felsőrajki termelői vásárt. Ez utóbbi május 28-án szombaton Nemzetközi, térségi vásár és kiállítás, kulturális és gasztronómia seregszemle címmel várja az érdeklődőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK