2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

JazzSzerda Harcsa Veronikával

2014. november 18. kedd, 19:29
Címkék:

A zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem JazzSzerda programsorozatának keretében a Harcsa Veronika Quartet lépett színpadra a közelmúltban. Harcsa Veronika dalszerző, énekes, már jó néhány éve nagy népszerűségnek örvend a zene – és különösen a jazz – rajongók körében.

harcsa 1

Free-jazz és Lámpafény

Sokáig feldolgozásokat játszott, 2008-tól (ekkor diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén) azonban főleg saját szerzeményeket ad elő zenekaraival; a most Zalaegerszegre látogatott quartettel, és az elektronikusabb, free-jazzesebb, trip-hoposabb irányzatot képviselő Bin-Jip-pel. Bár a Too Early című dalát a Petőfi Rádió is sokat játszotta, az énekesnő Magyarországon és külföldön inkább az igényesebb zenekedvelők körében ismert. Igaz, a nyári művészeti fesztiválok (például a kapolcsi Művészetek Völgye) fellépőjeként évről évre nagyobb ismertségre tesz szert.

A JazzSzerda közönsége a koncert első felében az énekesnő Gyémánt Bálint gitárossal alkotott duóját láthatta. Főleg saját jazz, illetve free-jazz dalokat és feldolgozásokat adtak elő. Az est második részében – a quartet többi tagjával kiegészülve – 20. századi magyar költők verseinek feldolgozásait játszották. Az anyag jó része a 2011-ben megjelent Lámpafény című lemezen is hallható.

harcsa 2

Harcsa Veronika néhány évvel ezelőtt a Bin-Jip formációval már járt Zalaegerszegen; tehetségével és különleges zenei világával akkor is lenyűgözte a helyi közönséget. Hangja, és előadásmódja az elmúlt évek alatt sokkal karakteresebbé, magabiztosabbá és nyíltabbá vált. (Talán ez már abból a tudásból is fakad, amit a brüsszeli királyi zeneakadémia hallgatójaként szívott magába.) Dalaiba népzenei (főleg latin és autentikus cigányzene), funkys és rockos elemek is keverednek; ezekkel is erősítve napjaink jazz zenéjének elgondolkodtató és lélekemelő hatását.

A JazzSzerda a karácsonyi ünnepek után, január 14-én folytatódik a Kőszegi New5 formációval.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK