2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Archivum

PopUp a VMK-ban

2014. szeptember 25. csütörtök, 09:27
Címkék:

PopUp Cafe néven új kulturális- és szórakozóhely nyílt a Keresztury VMK-ban, az egykori Kis Napfény étterem helyén. Az elnevezés találó, hiszen az angol kifejezés utalhat valamilyen felugró, felbukkanó dologra. Vagyis ez egy olyan hellyé válhat a következő hónapokban, ahová jó felugrani. Ám a pop előtag a kávézó pop art-os stílusát is jelzi.

popup 1

Kulturális kávézó igényes zenékkel

Piros, kék, sárga színek, és hol színes, hol fekete-fehér képregény-jelenetek, vagy részletek határozzák meg a tér hangulatát. A kávézóban ehhez illően olyan programokkal készülnek, melyek nem túl gyakoriak a városban. Mivel a hely befogadóképessége szűkös, ezért főleg családias, vagy inkább baráti hangulatú, igényes, főleg akusztikus koncertekkel várják a közönséget – mondta Cserpes Attila, a VMK igazgatóhelyettese. Egyelőre kéthetente lesznek programok a PopUp Caféban, később azonban bővítenék a nyitva tartást. A fellépők között lesz Frenk és Kardos Horváth János (Kaukázus), ám a Zrínyi Miklós Gimnázium Szépirodalmi Műhelye is vendégeskedik majd.

popup 2

Az új kulturális kávéházat Sándor Dénes György, a városrész önkormányzati képviselője nyitotta meg. Mint mondta: ez az első alkalom, hogy egy önkormányzati fenntartású intézmény piaci alapon kávéházat is működtet. A kezdeményezés jó, ám a feladat nem könnyű, hiszen maguknak kell kigazdálkodni a költségeket. A kitűzött cél azonban fontos a város szempontjából, hiszen egy ilyen modern, fiatalos hely képes arra, hogy bevonzza a különféle korosztályokat, még a diákokat is. Annál is inkább, mert az értékes könnyűzenei programok mellett lehetőséget biztosítanak fiatal tehetségeknek is a bemutatkozásra.

A PopUp Cafe nyitóestjén a Takáts Eszter-Kirschner Péter duó lépett színpadra. A formáció tulajdonképpen a négyfős Takáts Eszter Beat Band akusztikus verziója. Mint azt az énekesnő érdeklődésünkre elmondta: Péterrel alkalmanként fellépnek kettesben különféle fesztiválokon és zenei rendezvényeken. A duó olyannyira kezd népszerűvé válni, hogy már néhány jövő nyári fesztiválra is kaptak felkérést.

Esztert nem kell bemutatni a helyi közönségnek. Bár annak ellenére, hogy a pop-szakma pécsi énekesként emlegeti (ami részben valós, hiszen ott született), iskolás éveit Zalaegerszegen töltötte, és már akkor is énekelt többféle együttesben. Pécsre egyetemi tanulmányai alatt tért vissza. Számos formációnak volt már tagja; énekelt és gitározott szólóban, duóban és nagyobb zenekarokkal is. Művészete (mind a szövegírás, mind a dalszerzés terén) talán most, a Takáts Eszter Beat Band idején ért be leginkább. Nem véletlen, hogy a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó figurája lett az utóbbi időben.

popup 3

Ami a duó másik tagját, Kirschner Pétert illeti: őt leginkább az Európa Kiadó gitárosaként ismerheti a közönség. Az utóbbi időben pedig Müller Péter Sziámival ...And Friends néven alapított zenekart. Azt már kevesebben tudják róla, hogy fotográfus is; távoli, egzotikus országokról és kultúrákról készült képei és írásai több magazinban (például a Földgömbben) is megjelentek.

A PopUp Cafe legközelebb október 10-én várja a közönséget: a Zrínyi-gimnázium szépirodalmi műhelyének estjére kerül sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK