2024.05.14., kedd - BonifácZalaegerszeg időjárása

Archivum

Költöznek az orvoslás szentjei

2016. május 25. szerda, 19:21
Címkék:

Elköltözik a Kígyó patikából Németh János Kossuth-díjas keramikusművész Szent Kozma és Damján című domborműve, mert a tulajdonos gyógyszeripari cég felújítja az üzlethelyiséget. A triptichon bontása az alkotó szakmai felügyelete mellett szombaton megtörtént.

nj-kigyo 1

Lebontották Németh János domborművét

A dombormű azért került lebontásra, mert a patika új dizájnjához és a megváltozott gyógyszertári körülményekhez már nem illeszthető hozzá az alkotás. Németh János ott jártunkkor elmondta: a mű 1986-ban készült, kifejezetten a patika nyitására. Akkor ugyanis egy műemlék jellegű gyógyszertárat álmodtak a Berzsenyi útra, melynek berendezését belsőépítész tervezte. Mégpedig úgy, hogy a régi korok patika-hangulatát felidézzék. Ehhez az elképzeléshez illeszkedett a dombormű szimbolikája is. Szent Kozma és Szent Damján, valamint Hügieia és Aesculap; vagyis az orvoslás, gyógyítás, tisztaság, közegészségügy védőszentjeit és mitológiai alakjait mintázta meg az alkotó.

A keramikus tisztában van vele, hogy a nyolcvanas évek óta megváltoztak a gyógyszerárusítás körülményei és ezzel együtt a patikák stílusa, belső elrendezései is, így a tulajdonossal egyeztettek a bontásról, bár sajnálja, hogy lezárul a dombormű egy korszaka. A munkálatoknál szükség volt a művész "szakfelügyeletére" is, mert elemenként lehetett csak a falról levenni a nagyméretű, mintegy öt négyzetméter felületű kerámia-kép egyes részeit.

nj-kigyo 2

Németh János reméli, hogy az alkotás méltó helyre kerül majd, annál is inkább, mert a legfontosabb öt-tíz műve között tartja számon a triptichont. Mint mondta: itt már megjelentek azok a munkásságára jellemző formai elemek, amik később is meghatározták stílusát.

A gyógyszeripari cég vállalta a bontás költségeit (350 ezer forint), a műalkotást pedig a város rendelkezésére bocsájtják. Információink szerint Szent Kozma és Damján a Botfy utcai háziorvosi ügyelet épületébe kerül majd, miután felújítják és átalakítják a rendelőt. Addig pedig a Göcseji Múzeumban helyezik el a domborművet.

A Berzsenyi úti patika homlokzatán található, kígyót ábrázoló Németh János alkotás egyelőre a helyén marad.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK