2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Archivum

Duplex-emlékképekkel

2016. július 05. kedd, 18:21
Címkék:

Néhol mesevilágra emlékeztet, máskor meg inkább gyermekkori emlékképek villannak fel. A hangulatba csak a legyek rondítanak bele; de ez is relatív, mert ha a nagymamánál eltöltött vidéki nyarakra gondol az ember, óhatatlanul eszébe jutnak a lámpa körül repdeső rovarok. Bár itt most egész más a "funkciójuk".

duplex 1

Új tárlat a Gönczi Galériában

Duplex címmel Sándor-Nagy Tünde és Kacsák Tamás képzőművészeknek nyílt tárlata a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. A fiatal fővárosi alkotók kiállítását a zalaegerszegi születésű, ám Budapesten élő Szeder Kata, a HybridArt Management művészeti vezetője nyitotta meg.

duplex 2

Sándor-Nagy Tünde Székelyudvarhelyen született, és Temesváron szerzett diplomát grafika szakon, de fotósként is dolgozott. Képei és figurái gyakran meseszerűek – még akkor is, ha önmagát vagy barátait ábrázolja – ami nem meglepő, hiszen meseillusztrációkkal is foglalkozik. Grafikáinak hátteréül gyakran linómetszés szolgál "tapétaként", ami csak fokozza a retró-hatást: régi baba, maci, kazetta, talicska is szerepel az (emlék)képeken. De a gyerekkori kánikulák és ócska törölközőkön heverészések tikkasztó hangulata is megelevenedik. Két alkotása pedig egy szelfi-pályázaton is sikerrel szerepelt.

duplex 3

Kacsák Tamás az Eszterházy Károly Főiskola vizuális-rajz szakán végzett, s számos díjat és ösztöndíjat tudhat magának. Inspirálóan hat rá Alejandro Jodorowsky filmrendező, egyrészt mert Kacsák is előszeretettel nyúl a keresztény ikonográfiai elemeihez, de a rendező A vakond című filmjéhez készített installációval fődíjat is nyert a Jodorowsky parafrázisok című pályázaton két évvel ezelőtt. Ez utóbbi mű révén kerültek a Göncz Galériába a már említett legyek – melyek steril tenyészetből származnak – és egy sohasem megtelő persely alkotórészei.

duplex 4

A régi idők világa az ő művein is megjelenik; főleg afféle nagyszülői portrékon keresztül. A békebeli nappalik dekorációjául szolgáló családi fotók "adaptációi" ezek a munkák, csakúgy mint a lecsüngő medálok, amik szintén egykori arcokat rejtenek.

A Duplex című tárlat augusztus 25-ig várja a látogatókat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK