2024.05.14., kedd - BonifácZalaegerszeg időjárása

Archivum

Táncházak és folklórhétvége

2016. május 23. hétfő, 16:39
Címkék:

Tavaly Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának 130. évfordulója alkalmából újraindult a hetvenes években nagy népszerűségnek örvendő táncházmozgalom. A programok a Zalai Táncegyüttes szervezésében zajlottak a Keresztury VMK-ban.

neptanc 1

A város is támogatja a mozgalmat

A nagy sikerre való tekintettel a város vezetése, és a programot koordináló egyesület úgy döntött, hogy önkormányzati támogatással idén is folytatódik a rendezvény. A részletekről Balaicz Zoltán polgármester és Rácz Petra, a Zalai Táncegyüttes Egyesület elnöke tartott sajtótájékoztatót a városházán.

A polgármester elmondta: fontosnak érezték, hogy újjáéledjen ez a régi hagyomány, és első körben arra is kíváncsiak voltak, hogy egyáltalán mennyi embert vonz majd – a profi táncosokon kívül – az esemény. A tavaly négy alkalommal meghirdetett táncház beváltotta a hozzá fűzött reményeket, olyannyira, hogy az önkormányzat idén egymillió forinttal támogatja a programsorozat folytatását.

Rácz Petra a támogatást megköszönve, a részletekről úgy nyilatkozott: több táncos eseménnyel és tematikus programmal is készülnek idén. Június 18-án például egy évzáró táncházat szerveznek, szeptembertől pedig "Gyere hezzám guzsalyasba" címmel tematikus táncházak várják az érdeklődőket a VMK-ban. Az első alkalommal rábaközi, októberben szatmári, novemberben mezőségi, decemberben pedig gyimesi csángó néptáncokkal ismerkedhet meg a közönség.

neptanc 2

Az Egerszeg Fesztivál keretében május 21-22 között "Hallottad-e hírét Zalaegerszegnek" címmel folklórhétvége és verbunkverseny zajlott a Dísz téren és a Keresztury VMK-ban a Zalai Táncegyüttes szervezésében. Szombaton immár 19. alkalommal került sor a Kárpát-medencei Verbunkversenyre, vasárnap pedig negyedik alkalommal szerveztek Gyermek- és Ifjúsági Szóló Néptáncversenyt a megye fiataljainak.

A hétvége során benépesült a Dísz tér is: különféle néptáncbemutatók, koncertek, népdalverseny, valamint kirakodóvásár és kézműves foglalkozások is várták a közönséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK