2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Archivum

Páka szerethető, élhető

2016. július 19. kedd, 15:10
Címkék:

Páka önkormányzata a Dömeföldi Tájház felújítását tervezi. A 150 éves, zsúpfedeles, boronafalú, korabeli használati tárgyakkal berendezett parasztházat, valamint az Öveges József fizikus, piarista tanár lakóházában kialakított emlékházat csoportosan és egyénileg is egyre többen tekintik meg. A Pákai Szent Péter és Szent Pál plébánia esperes-plébánosa, Kiss László is gyakorta lát el idegenvezetői feladatokat, amikor a helyi katolikus templomok történetéről tart előadásokat.

paka 23

– Június 24-étől 29-éig a franciaországi Cuverville testvértelepülésünk meghívására közel harminc falubelivel vettünk részt egy közös kiránduláson – mondta Lukács Tibor, Páka község polgármestere, akit elöljáróban a testvértelepülési kapcsolatokról kérdeztünk. – Az esemény különlegességét az adta, hogy Pákáról a normandiai városban egy utcát neveztek el. Egy meghitt ünnepség részesei lehettünk, ahol Ernst Hardel polgármesterrel együtt lepleztük le az utcanévtáblát.

A testvértelepülési szerződést Eure-megye szép községében négy évvel ezelőtt írtuk alá, de már 1992 óta ápolunk baráti kapcsolatot a franciákkal. A Pákai Magyar–Né-met Baráti Kör civil szervezet vezetősége és az önkormányzat vezetése is szentesítette az együttműködés további lehetőségeit feltáró dokumentumot. Egymást kétévenként látogatjuk meg. Megismertük az ottaniak életét, szokásait, hagyományait, gasztronómiai tradícióit. Látogatást tettünk egy szeszüzemben, ahol a calvados készül.

Megkóstoltuk a hagyományos normandiai almaborból készített, érlelt gyümölcspárlatukat, ami messze földön híres. Voltunk egy sajtgyárban, de egy kis sziget arborétumába is eljutottunk egy kétéltű járművel. A különleges tengerparti klíma miatt, itt rengetegféle növény – köztük a pálma is – képes megélni, páratlan szépségben, egészségben. A hely madárvilága is lenyűgöző volt. A hazafelé úton betértünk Párizsba, hogy megnézzük az Eiffel-tornyot, a Louvre-ot és a francia főváros megannyi nevezetességét.

paka 21

A másik testvér községünk a németországi Wesendorf. Velük évente egyszer kölcsönösen meglátogatjuk egymást. Az alsó-szászországi faluba a szünidő időszakában szoktunk utazást szervezni. Ilyenkor velünk tartanak a diákok is. Sok élményben volt már részünk. A világháborúk és a rendszerváltozás, a "falak leomlásának" témakörében öt ország – Franciaország, Németország, Lengyelország, Litvánia és Magyarország részvételével – minden évben rendeznek egy nemzetközi ifjúsági találkozót.

Ezúttal Litvániában szervezik a programot, amire mi is meghívást kaptunk. A Vilniusba utazó 14 fős csoportban helybéli 15–25 éves korú középiskolások, gimnazisták, főiskolások és egyetemisták kaptak helyet. A work-shopok témáit előre megadják, a fiataloknak egy saját maguk által összeállított vetítettképes prezentációt kell bemutatniuk.

– Hogy áll a falu fejlesztése?

– Tavaly szeptemberben átadtuk a felújított iskolaépületet és a községházát. Az iskolában tető-, víz- és hőszigetelést hajtottunk végre, a külső homlokzat nyílászáróit kicseréltük mintegy 112 millió forint felhasználásával. Az önkormányzat is külső hőszigetelést, új ajtókat, ablakokat kapott, hozzávetőlegesen 38 millió forintból. A két, mintegy 150 millió forintba kerülő pályázati projekthez nem kellett önerőt biztosítanunk.

A térségben jelentős kulturális és örökségi helyszínek turisztikai fejlesztése céljából kiírt TOP-os konzorciumi pályázathoz csatlakozva reméljük, hogy a dömeföldi tájházat, a kedves népi építészeti emlékünket most sikerül megújítani. A tető zsúpolása itt nem várhat, mert a tájházi tárgyi emlékek pusztulnának el, és a padozat is tönkremehet egy erős zápor hatására. Az egyre népszerűbb helyen illemhelyeket és szabadtéri szalonnázót is ki szeretnénk alakítani. Ha nyerünk, a most is karbantartott tájházat öt évig működtetnünk kell és oda egy munkatárs felvételét is kezdeményezik.

paka 4

Százszázalékos támogatási intenzitású TOP-os pályázati forrás segítségével tetőfelújítással, hőszigeteléssel, a nyílászárok cseréjével, mozgássérült-WC-k kialakításával, rámpa építésével szeretnénk modernizálni a fogorvosi rendelőnket. Egy 63 milliós projektben a vízelvezető árkokat sikerült rendbe tenni. A hegyoldalról lezúduló víz korábban kerteket, pincéket öntött el, de a probléma most már nem jelentkezik. Szeretnénk javítani a belterületi útjaink állapotán. Olyan burkolatot szeretnénk lefektetni, ami újabb 30-40 évig megoldást kínál.

Az adósság nélküli települések támogatására adott állami konszolidációs keretből még idén a Hegyalja utcát és az Ady utcát kívánjuk rendbe tenni, egy önerőt is feltételező BM-pályázathoz kapcsolódva pedig a Rákóczi utca burkolatát újítanánk meg és végeznénk a Dózsa utcai vízelvezető árok teljes rendbe tételével is. Ezekre a beruházásokra várhatóan 30 millió forintot fogunk költeni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK