2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mertek nagyot tenni!

2011. október 04. kedd, 18:42
Címkék:

Zalaegerszegre érkezett "A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon" című vándorkiállítás. A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége által szervezett és útjára indított tárlatnak ezúttal a Göcseji Múzeum ad otthont.

 

Megnyílt "A lehetőségek országa" tárlat

A bemutatott anyag híres családok - többek között Ganz Ábrahám, Fischer Mór, Barabás Miklós, Jókai Mór, Korányi Frigyes és Sándor - történetén, életművén keresztül mutatja be a modern kori Magyarország születését és a polgárosodás folyamatát. A vándorkiállítás minden állomáson helyi vonatkozású dokumentumokkal is kiegészül. Zalában az építész Morandini Tamás (Zalaegerszeg) és a gépgyáros, kereskedő Weiser József (Nagykanizsa) munkássága szolgál példaként.

polgar_2.jpg

Csorba László korabeli viccet is mesélt a megnyitón

A tárlatnyitón Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a polgárosodás korszaka nemcsak az út- és vasúthálózat fejlődéséről, a nagyarányú építkezésekről és művészetekről szól, hanem a szabadságjogok kiszélesedéséről és a törvény előtti egyenlőségről is. A kiállítást megnyitó dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója úgy látja, hogy sokszor hajlamosak vagyunk a 19. századot hozzánk közelinek gondolni, már csak azért is, mert nagyszüleink, dédszüleink, az 1800-as években születtek. Ez a közelség azonban csalóka, hiszen a nyelv (bár ugyanazt a nyelvet beszéljük), sokat változott, s nem értjük már meg például az akkor született vicceket. Ha polgárosodásról beszélünk mindig jusson eszünkbe, hogy a 19. század nemcsak az ipar és kereskedelem rohamos fejlődéséről és a városiasodásról szólt, hanem egyfajta mentalitás és magatartásváltozásról is. Polgárnak lenni ugyanis egyfajta szellemiséget jelent.

polgar_3.jpg

A kanizsai Weiser-kereskedés egyes darabjai is láthatók

A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége nevében Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton elnök elmondta: ez volt az a korszak is, mikor a múzeumok gyűjteményei létrejöttek. Elődeink mertek nagyot tenni, így alakulhattak ki azok a struktúrák (jog, államszervezet) melyekben ma is élünk.

A fotókból, korabeli tárgyakból és interaktív elemekből álló kiállítás december 17-ig látogatható.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK